Изпълнението на структурни реформи или на важни инвестиционни проекти ще е основание за временно отклонение от средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит или от задължителната годишна корекция на бюджетното салдо съгласно изискванията на Европейския съюз (ЕС). Отпада и ограничението за отклонения от средносрочната бюджетна цел при размер на дълга до 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Това е записано в предложенията на Министерството на финансите за промени в Закона за публичните финанси, с които се регламентират и процедурите за контрол на финансово затруднените общини.

Въпросните реформи и проекти обаче трябва да имат “положителен ефект върху фискалната устойчивост в дългосрочен план”, записано е в проектозакона.

Предвижда се отклонението да се коригира за период до четири години, записано е още в проектозакона. Повторно отклонение ще е допустимо след достигането на средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит в рамките на предвидения четиригодишен период, посочва се още в текстовете.

Отваря се вратичка да се изпусне дефицита (до 3% от БВП), като това да не е за сметка на реформи, а на "инвестиции", тоест обичайните политически харчове. Фискалните правила у нас по принцип не се спазват, а вече се предлага и тяхното разхлабване, коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Финансовото министерство обяснява в мотивите си за промяната, че тя отразява дискусиите на ниво Европейски съюз (ЕС) от миналата година за въвеждането на гъвкавост при прилагането на правилата за фискално и икономическо управление.

С промените в закона се променят и сроковете за подготовката на стратегията за управление на държавния дълг за съответната средносрочна бюджетна прогноза. Финансовото министерство вече ще трябва да актуализира стратегията всяка година до 31 октомври. Същевременно обаче данни за състоянието на държавния и държавногарантирания дълг ще се публикуват всеки месец, предвиждат промените.

Предвижда се също така да се задействат автоматичните корективни механизми, заложени в Закона за фискалния съвет. В него е записано, че при отклонение от средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит финансовият министър трябва да подготви корективен план. Законът допуска периодът на корекция да бъде до две последователни бюджетни години след годината, в която е установено наличието на отклонение.

За значително отклонение се смята всяко отклонение, което е равно или надвишава 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт за една година или средно за двугодишен период.

С проектозакона се урежда и възможността за ограничаване поемането на дълг от институционалните единици, класифицирани в сектор „Държавно управление“, в случай на превишение на прага за дълга от 60%, защото техният дълг може да повлияе на нивото на задлъжнялост на държавата, а оттам – и на процедурите за свръхдефицит.

Прочетено: 967