ровал на финансов механизъм или институция, дълбока социална нестабилност, ценови шок при енергията, мащабна недоброволна миграция и провал на управлението на държавата. Това са петте най-големи риска пред правенето на бизнес в България според проучване на Световния икономически форум.

Проучването се базира на прогнози на близо 750 експерти относно очакваната вероятност и влияние на 29 основни глобални риска в 10-годишна перспектива. Рисковете са разделени в пет категории: икономически, екологични, геополитически, обществени и технологични.

Над половината от участниците в проучването (51,3%) са посочили провал на финансов механизъм или институция като най-голям риск за правенето на бизнес у нас. Останалите отговори в топ 5 варират между 30% и 40%.

В топ 10 на рисковете пред бизнес в България попадат още безработицата, срив на критична инфраструктура, държавен крах или криза, неуправляема инфлация и фискални кризи, както и загубата на биоразнообразие и срив на екосистеми.

В глобален план като най-голям риск за бизнеса се сочи безработицата, според 37% от анкетираните. На второ място се изтъква ценови шок при енергията (35,5%), а на трето – фискални кризи (31,3%).

Безработицата се сочи като най-голям риск за бизнеса в над една четвърт от общо 140 държави, включени в проучването, като рискът е най-изразен в два региона – Субсахарска Африка и Близкия изток и Северна Африка. Единственият регион, в която тя не попада в топ 5 на рисковете, е Северна Америка.

Ценови шок при енергията е следващият най-разпространен риск, като той е в топ 5 в 93 икономики. Кибератаките също се сочат като един от петте най-големи риска в 27 страни.

За първи път в годишното проучване на първо място като глобален риск за света през 2016 г. излиза екологичен риск – с най-голямо потенциално влияние през тази година се сочи неуспешно смекчаване на климатичните промени или адаптирането към тях. На второ място са оръжията за масово разрушаване, на трето – водни кризи, на четвърто – мащабна недоброволна миграция, а на пето – ценови шок при енергията.

Прочетено: 594