В рамките на усилията на Централната банка на Египет за укрепване на националната икономика и с цел насърчаване на местното производство и повишаване на неговата конкурента способност пред чуждите продукти, насочване на банковите ресурси по начин, подпомагащ реалното развитие на обществото и фокусиране върху стоките и суровините, които стимулираната икономиката, в съответствие с текущи инициативи и ролята на централната банка за укрепване на местната индустрия, бе решено следното:

  1. Относно операциите за внос, които се извършват по силата на документи, на основата на които се извършват разплащания, тези операции се извършват само чрез съответните документи, които се получават директно в египетските банки чрез банките в страната-износител, и не се приемат такива документи получени директно от вносителя. Банките имат едномесечен срок, за да въведат в сила изпълнението на това разпореждане.

 

  1. Банките са задължени да получават гаранция от вносителя при откриване на акредитив в брой в размер на 100% от сумата по транзакцията, вместо 50%, съгласно циркулярно писмо № 86 от 28.06.2010г. и следващите към него писма. Това се отнася за акредитиви, които се откриват за финансиране на внос за стоки от търговски фирми или държавните ведомства, както и в случай на други форми на разплащане с доставчиците при внос за сметка на тези ведомства или за покриване на каквито и да са задължения към банка, включително и издаване на банкови гаранции, касаещи операции за внос. Изключения от плащане на гореспомената парична гаранция се правят само за операции за внос на лекарства, ваксини и свързани с тях химически материали, както и млечни хранителни продукти за бебета. Изключенията за стоките, посочени в циркулярно писмо № 124 от 30.09.2010г и следващите писма до дата 13.05.2015г. се отменят.

Горното влиза в сила спрямо операциите за внос, считано от 01.01.2016 г.

Централната банка не разрешава търговски операции от банките на вносителя, чието обезпечение са ценни книжа и други непарични активи за гарантиране на гореспоменатата парична гаранция от 100% от цялата сума по транзакцията.

Относно откриването на акредитиви за внос на стоки за нетърговска цел, като тези за капиталови разходи или за производствени цели, като сурoвини и продукти от първа необходимост, няма никакви ограничения освен обичайните банкови принципи.

Не се разрешава револвиращо финансиране на операции за внос с търговска цел, които подлежат на причини гаранции със 100, като съгласно т.2. се отменят привилегиите, дадени с писмото на заместник-председател на Централната банка на Египет № 9 от 14.01.2013г. От това правило се изключват следните операции за внос на:

А. стоки за нетърговска цел.

Б. продукти и стоки от първа необходимост (към търгуваните от Генералната агенция за снабдяване със стоки).

В. лекарства, ваксини и свързани с тях химически материали, както и млечни хранителни продукти за бебета.

 

 

Прочетено: 2074