По данни за миналата година около 61 на сто от БВП на страната или 74 млрд. лева оборот идват от дейността на микро, малките и средните предприятия. От тях повече от 50 на сто от всички средства са в рамките на малкия бизнес в страната. Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на Икономическия форум днес, съобщиха от Агенцията.

Министерство на икономиката е предоставило на ИАНМСП средства в размер на 1 400 000 лв., благодарение на което Агенцията е организирала и финансирала през първата половина на 2016 г. 9 колективни участия на български фирми на международни изложби в чужбина и 3 колективни участия на международни изложби в страната. От тази  година ИАНМСП започва да подпомага бизнеса за участието на панаири и изложения и в България. Първите участия, които Агенцията ще подпомогне, са  в "Стройко", "Светът на мебелите" и Webit. Държавата от тази година поема 80 на сто от разходите за наем на изложбена площ и изграждането на щанд, като останалите 20 на сто са самофинансиране от фирмите.

ИАНМСП организира и няколко бизнес делегации. Първата, водена от Любен Петров - заместник-министър на икономиката, ще придружава министър Ивайло Московски в Техеран от 6 до 9 март. Друга бизнес делегация ще съпровожда министъра на икономиката Божидар Лукарски в Будапеща в периода 16-18 март.

Прочетено: 727