Плащането на данъци от бизнеса в България отнема 423 часа и това е най-лошият резултат за всички страни в Европейския съюз и държавите от зоната за свободна търговия в Европа.

Това посочват авторите на годишния доклад "Плащане на данъци 2016" (Paying Taxes 2016) на "Прайсуотърхаускупърс" и Световната банка, разпространен тази седмица, съобщава "Дневник".

Целия доклад можете да видите ТУК.

За 14 плащания събирането на данни, попълването на формуляри, обработката от адиминстрацията и плащането им, възстановяване на внесен данък, обжалване и ревизия се оказва, че са необходими почти два месеца и половина работно време.

По този показател страната ни е малко по-зле от Чехия и е в компанията на Босна и Херцеговина и Сао Томе и Принсипи.

В използвания от PwC модел е включена средно голяма компания, която е регистрирана от граждани на съответната държава и има дейност само на нейна територия.

Разбивката на времето, нужно за плащането на данъци, показва, че облагането на корпоративните печалби изисква най-малко ангажименти – 32 часа. Но за справяне с облагането на разходите за труд отиват 226 часа, макар да става дума само за един вид данък, а за 12 данъка и такси върху потреблението – още 165 часа.

В световната класация на 189 държави страната ни не е най-зле от 28-те в ЕС. Тя е поставена на 88-о място – веднага след Франция. Надолу в списъка тази година са Белгия (90) и Унгария (95).

Същото място заема България и в категорията "Цялостна данъчна тежест", която според авторите е 27%. Множество държави от ЕС са далеч надолу по този показател, тъй като при тях данъчната тежест е значително по-голяма. В Италия (най-ниско класираната) например тя е 64.5%, а малко по-високо от нея са Франция (62.7%), Белгия (58.4%) и Австрия (51.7%).

Обкръжението на България би трябвало също да е в полза на българската икономика, що се отнася до данъчното натоварване. В съседна Турция то е 40.9%, в Гърция – 49.6%, в Румъния – 42%, в Сърбия – 39.7%.

Единствено Македония се отличава с много ниска данъчна тежест от едва 12.9%, което ѝ отрежда място №7 в глобалната класация по този показател в компанията на Дубай, Хонконг, Сингапур и Ирландия. Но административното обслужване на този процес от властите в Скопие определено не е най-бързото – 119 часа, макар да става дума само за 7 плащания.

Докладът анализира тази част от бизнеса по света за 11-а поредна година и след като в продължение на десетилетие е трупана информация за фискалните системи на 189 държави. Авторите отбелязват, че интересът как действат данъчните системи по света се е засилил след кризата от 2008 г.

Те изтъкват, че любопитството засяга най-вече корпоративните данъци и как големи транснационални корпорации се възползват от изгодни данъчни режими или договорени с правителствата изключения и облекчения, но всъщност темата е доста по-широка от това.

Прочетено: 1539