Проект на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на Списък на приоритетните професионални направления

Предложеният проект на акт определя условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, за които държавата осигурява средства за издръжката на обучението. С постановлението се приема и Списък на приоритетните професионални направления. Проектът на акт е в съответствие с измененията и допълненията на Закона за висшето образование и с политиката, заложена в Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 - 2020 г., в която са предвидени последователни мерки за диференциране на финансирането според резултатите и за прекратяване приема на студенти при ниски резултати.

С предложения акт се променя механизма за определяне на броя на приеманите студенти и докторанти. Максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти по държавни висши училища и по професионални направления се определя като произведение от броя на приетите студенти и докторанти през последната учебна година по съответното професионално направление и коефициент за всяко професионално направление. Коефициентът на всяко държавно висше училище за всяко професионално направление се определя в зависимост от получената оценка от програмната акредитация на професионалното направление, оценката за научната дейност и оценката за реализация на завършилите студенти и докторанти.

На държавните висши училища, приели за обучение студенти в професионални направления „Математика", „Информатика и компютърни науки" и „Комуникационна и компютърна техника" за учебната 2016-2017 г. над броя на приетите за обучение студенти през учебната 2015-2016 г., се предоставят допълнителни средства за капиталови разходи в размер на 2 000 лв. за един студент. В резултат на тази мярка се очаква приемът в трите професионални направления да има ръст от 300 студента. За финансово осигуряване на мярката ще бъдат необходими финансови средства в размер на 600 000 лв., като същите ще се осигурят от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2016 г.

С прилагането на постановлението се очаква повишаване ефективността на публичните разходи за висше образование чрез ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда.

С предложения акт ще се ограничи финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не успява да се конкурира успешно с останалите. Това ще го мотивира да фокусира усилията си главно в направленията, в които обучението е с достатъчно високо качество и добра реализация на студентите. Така по естествен начин ще се укрепят професионалните направления, подготвящи най-добрите специалисти. По този начин се цели засилване на конкуренцията между висшите училища, повишаване качеството на обучението и на научните изследвания, в т.ч. и утвърждаването на институциите за висше образование и като научни центрове.

 

Дата на откриване: 02.3.2016 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Образование
Дата на приключване: 16.3.2016 г.

назад

Прочетено: 1650