Оборотите при търговията с горива намаляват значително в първия месец на годината, става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло при търговията на дребно се наблюдава увеличение на оборотите от 1,3 на сто на годишна база. Спрямо предходния месец декември обаче няма промяна в стойността на индекса.

Според статистиката значително се повишават както на годишна, така и на месечна база оборотите при търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Изменението спрямо декември е в рамките на 17,7 на сто, а спрямо миналия януари – от 15,1%.

С 18,3% спрямо декември намаляват оборотите на търговците с автомобилни горива и смазочни материали. На годишна база обаче спадът е по-ограничен  - в рамките на почти 8%. За сравнение през декември в този сектор оборотите растяха – с 15,5% на месечна и с 16,6% на годишна база.

В същото време обаче търговците на компютърна и комуникационна техника изпращат пореден слаб месец – оборотите им падат с почти 18 на сто спрямо първия месец на 2015 година. На месечна база свиването е в рамките на 16%.

Прочетено: 526