Парламентът одобри на първо четене разсекретяването на доклада на одиторската компания "Аликс Парнърс" за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Промените в Закона за банковата несъстоятелностбяха предложени от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски.Те бяха подкрепени с пълно мнозинство от 124 народни представители. Нито иден не гласува против, а четирима се въздържаха.

Законопроектът предлага временните синдици на КТБ (н) да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на Народното събрание. Той е около 500 страници на английски език, според депутати, които вече имаха възможност да се запознаят с него.

Аргументите на вносителите на законопроекта са "продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства отнасящи се до фалита на КТБ".

По време на дебатите Йордан Цоневзаяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада.

 "Защо международното разследване на наетата компания за КТБ се ограничи до писането на доклад, а не до събиранията на вземанията, разбира се, срещу определен процент?", попита Мартин Димитров отГражданската квота на Реформаторския блок. Според него парламентът може да направи препоръка именно в посока събиране на изчезналите пари от КТБ.

"Да, ще ви подкрепим с тези предложения - такава компания трябва да разследва паричните потоци, но и да връща неправомерно източените средства", съгласи се Йордан Цонев.

Според него конфиденциалността на договора е излишна, когато става дума за обществен интерес и пресичане на порочни банкови практики.

 

Прочетено: 2459