От 265 общини у нас 156 са приключили финансовата 2015 г. на дефицит, а 71 надвишават посочения от закона лимит за просрочени вземания. Това сочат данните на Министерството на финансите, обявени в понеделник.

По тази причина се предлага въвеждането на финансов механизъм за оздравяване на закъсали общини в Закона за публичните финанси, който беше одобрен от парламента на първо четене.

Системата на финансиране е безнадеждно остаряла и това поражда сериозни проблеми за общините, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) пред телевизия "Блумбърг ТВ България".

Тя посочи, че НСОРБ подкрепя финансовия инструмент за дисциплиниране на общините, който бе приет на първо четене миналата седмица. "Нашият институционален интерес е да няма финансово провалени общини, а да има работещ механизъм, който, колкото и ресурс да се отдели, ще доведе до траен и дългосрочен ефект", каза Чавдарова.

Един от проблемите е, че не се отчитат причините за тежкото финансово състояние на общините, а те се поставят "под общ знаменател", коментира Донка Михайлова, която е кмет на Троян и зам.-председател на НСОРБ пред БНР.

Затова сдружението предлага изготвянето на обективни критерии, на чиято база да се отпуска финансовата помощ за местната власт. Като такива Михайлова посочи висока безработица в общината или тежки демографски проблеми, които влияят пряко върху платежоспособността на населението.

Тези критерии ще дадат възможност държавата да помага на общините, които са в реален риск, и да не стимулира онези, при които проблемите са свързани с липсата на професионализъм, компетентност или отговорност от страна на местните власти, каза кметът на Троян.

Създадена е работна група към парламентарната комисия по бюджет и финанси, която да изработи необходимите промени между първо и второ четене на Закона за публичните финанси. НСОРБ очаква да бъде поканено за участие в тази работна група.

Прочетено: 5247