В държавите, в които е утвърдена дуалната система на обучение, се е доказало безспорно, че най-успешна е тази система за професиите от индустриите, които се развиват добре на територията на страната, т.е. в индустрии, в които съществува реално търсене. Това важи за работодателите, които имат възможност за дългосрочно планиране, както и за стажантите, които ще получат заплащане и работни места.

Най-успешно може да се приложи ученето чрез работа в машиностроенето, електротехниката, текстилната промишленост, туризма, информационните технологии и др., обяснява Петя Евтимова, ръководител на екипа за управление на проекта “Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система”.

Според нея при анализирането на тези професии трябва да се имат предвид ограниченията, които съществуват за полагане на труд от непълнолетни. Забрани има за работа с токсични вещества, в среда с радиация, при много силен шум или вибрации, при много висока или ниска температура, както и при други рискове за живота и здравето им.

Не биха били подходящи за дуално обучение и професии, за които не се изисква специално оборудвано работно място и които

могат да се

овладеят на чина

в училище.

Темата за подходящите за обучение чрез работа професии ще бъде обсъждана на следващата сесия на форума.

Ученици от Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов” в Казанлък, които се обучават за машинни техници, по време на практика

 

Българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. По него от 2015 година започна обучението по две професии на 81 ученици от две български училища - Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов” в Казанлък и Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост “Проф. д-р Георги Павлов” в София. Всяка година към тях ще се добавят поне още две професии и поне още три училища. Целта е този проект не само да послужи за модел и основа за въвеждането на дуалното обучение в повече български училища, но и чрез опита, който се натрупва по него, да се осигури съответното законодателство за правилното функциониране на системата.

На последната си сесия пък форумът направи предложения до работната група към министъра на образованието, която има за задача да подготви изменения в Закона за професионалното образование и обучение. В закона трябва да бъде записано, че

обучението в

дуалната форма

започва още

в 8-и клас,

а трудовите договори с учениците се сключват в 11-и клас, когато са навършили 16 години.

Това изменение се налагало, защото в сегашния текст е записано, че и дуалната форма се организира за учениците в 11-и 12-и клас. На практика обаче тези ученици започват обучението си в 8-и клас по нови учебни планове, направени специално, които са за периода 8–12-и клас.

На семинара в Пловдив присъстваха мениджъри на големи компании, дипломати, директори на училища. СНИМКА: Наташа Манева

 

Другият аргумент за промяната е учениците и родителите им още при кандидатстване в професионална гимназия след 7-и клас да знаят в каква форма ще се обучават. Това било важно и за работодателите, които да си планират работните места.

Фирмите трябва да могат да осигурят 70% от задължителната практика по дадена професия, а училището да изготви план-график за покриване на останалото.

 

80% от българските фирми не

знаят какво е дуално обучение

 

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

80% от родните фирми не са наясно какво представлява дуално образование. В същото време в над 190 специалности има недостиг на квалифицирани кадри. Това показва проучване на Българската стопанска камара, оповестено на семинар в Пловдив за дуалното обучение. На него бяха представени три проекта, които в момента се осъществяват с помощта на камарите на Швейцария, Австрия и Германия. Първият - ДОМИНО, е стартирал на 15 септември м.г.

“От следващата учебна година възнамеряваме да обхванем над 240 гимназисти. Разкриваме обучение по три нови професии - готвач, електротехник и газов техник. Имаме запитвания от училища от София, Ямбол, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора”, обясни ръководителят на проекта Петя Евтимова. Според нея въвеждането на дуалното образование у нас се сблъсква с няколко проблема - липса на доверие или комуникация между училищата и фирмите, притеснение на родители и деца, както и на преподаватели, които се опасяват за хорариума на часовете си. Евтимова обясни, че при дуалната система не се намалява заетостта на учителите, а се променят задълженията им. Те обикалят компаниите, където работят учениците, и правят проверки.

“От дуалното обучение печелят компаниите, икономиката на държавата и самите ученици, които са директно подготвени за пазара на труда”, заяви посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел. Той подчерта, че благодарение на дуалното образование в родината му има ниска младежка безработица. Това била и причината швейцарският модел да се прилага в десетки страни. Интерес към него проявили дори от Белия дом.

“Високоразвитите икономики не могат без млади квалифицирани хора, а наличието им е важен фактор за привличане на инвеститори”, категоричен е шефът на икономическия отдел в посолството на Германия у нас Юханес Беренс. В немския проект на дуално обучение, който се изпълнява в момента у нас, участват 5 фирми от различни отрасли. Австрийският пък се реализира в София и Габрово. 27 ученици от столично школо се обучават по дуалната система в професията икономист, специалност “Търговия”. В Габрово 26-има тийнейджъри усвояват мехатроника. От следващата година австрийският проект ще бъде най-вероятно разширен с обучение по професията спедитор логистик с прием след 7-и клас.

“Утвърдените вече учебни планове не могат да се променят, но има възможност в тях да се въведе дуално обучение като допълнителна форма. Затова могат да се използват часовете по задължителноизбираема и свободноизбираема подготовка”, обясни експертът от министерството на образованието Емилия Вълчовска.

Прочетено: 2655