Ежегодно Министерският съвет одобрява национални програми за развитие на средното образование Програмното финансиране по националните програми e в изпълнение на чл. 47, ал. 1 от Постановление № 380 на Министерския съвет от 29 декември 2015 г. за изпълнението на държавния бюджет на Р България за 2016 г., с цел осигуряване ежегодно допълнителното финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование. 

За 2016 година Националните програми за развитие на средното образование са следните:

  1. Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”;
  2. Национална програма „Система за национално стандартизирано външно оценяване ”;
  3. Национална програма „Роден език и култура зад граница”;
  4. Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“
  5.  Национална програма „Осигуряване на съвременна учебна среда”;
  6. Национална програма „Без свободен час в училище“;
  7. Национална програма „Развитие на педагогическите кадри”;
  8. Национална програма „Достъпно и сигурно училище“;
  9. Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”.

С националните програми се цели осигуряване на средства за дейности в областта на предучилищното и училищното образование, над предвидените по бюджета на детската градина и училището. Чрез тях се предоставят средства за проекти, свързани с развиване на ефективна и оптимална мрежа от училища, отговаряща на интересите и способностите на децата и учениците и на социално-икономическия профил на региона, повишаване ефективността на публичните разходи за образование чрез оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития, осигуряване на съвременна учебна среда, създаване на достъпна архитектурна среда в училищата, обезпечаване на сигурността в училищата и др. Осигуряват се средства за подпомагане обучението на талантливи ученици, развитие на информационните и комуникационни технологии в детската градина и училище, развитие на педагогическите кадри, за обучение на българските деца в чужбина, средства за национално стандартизирано външно оценяване.

Дата на откриване: 17.3.2016 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Образование
Дата на приключване: 31.3.2016 г.

Прочетено: 3101