Акциите на европейските авиокомапнии паднаха рязко след новините за експлозиите на летището в Брюксел, съобщи Bloombеrg.

Цените на акциите на EasyJet Plc, Air France-KLM Group и Ryanair Holdings Plc намаляха с поне 3,3 на сто, повличайки книжата за пътувания и свободно време до най-лошия резултат в индекса Stoxx Europe 600.

Летището в белгийската столица бе евакуирано, а полетите бяха отклонени, след като две експлозии избухнаха във вторник сутринта. Има няколко пострадали, по информация на Belga. Бенчмарковият европейски индекс се понижи с 0,7% към 8:11 ч. в Лондон.

Индексът Stoxx Europe 600 не е отчитал печалба от повече от седмица – знак, че изстрелването, което го издигна до двумесечен връх, може би се изчерпва. Преди това отскок в банковия и минния сектор на фона на политиката на ЕЦБ тласна европейския индекс с 14% след ниското ниво от 11 февруари. Оптимизмът по отношение на паричната политика бе смекчен от притесненията за перспективите за печалба.

Стойността на еврото също спадна рязко след серията от експлозии в Брюксел.

Междувременно инвеститори ще оценяват икономическите доклади за здравето на икономиката с данни за производството и услугите по-късно днес.

Италианската кооперативна банка Banco Popolare SC поведе банковата сфера към втория най-лош спад сред индустриалните групи, включени в Stoxx 600. Институцията е загубила 6,5 на сто, след като запознати заявиха, че планира да събере около 1 милиард евро чрез продажба на акции, лоши кредити и прехвърляне на активи, за да получи одобрение от Европейската централна банка за сливане с Banca Popolare di Milano Scarl.

Прочетено: 785