Стотици производители на тютюн излязоха на протести днес. Те негодуват срещу несигурността в сектора, ниските изкупни цени на миналогодишната реколта и отказа на фирмите да изкупят договорираните количества. Появиха се и твърдения за картелно споразумение и измами на тютюневия пазар.

"За поредна година фирмите, изкупуващи тютюн в България, се подиграха с производителите", казаха хората и обясниха, че средната изкупна цена за килограм е под 4 лева, а това обрича отново стотици семейства на глад. Много от хората, дошли на протеста, смятаха, че той е закъснял, тъй като кампанията почти е приключила, а производителите отново са предали на безценица реколтата си.

"Над половината хора в бранша се отказали от производството, сподели участник на протеста", цитиран от БНР.

Производителите на тютюн в България са подвластни на диктата на чужди фирми, които са на българския пазар обясниха протестиращи. Хората в пограничния район са убедени, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн у нас. Според тях реално произведените в България количества са 24 000 тона, а държавата отчита 54 000.

"От тук го товарят тира с наш тютюн, български! Влиза през Илинден, връща се през Кърджали. Докато се разтовари минава през "Ксанти" и обратно влиза в Кърджали със същите кашони, само документацията му сменят, че е гръцки тютюн. Картелът е страхотен!, обясни протестиращ.

За тази година квотите на фирмите са завишени с около 20%, но това няма да мотивира хората да продължат да произвеждат тютюн. Те твърдят, че договорите нямат правна стойност и не ги защитават по никакъв начин. Около 120 тона тютюн в района стои неизкупен.

Прочетено: 967