Правителството отпусна безлихвен заем от 208 млн. лв. на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за довършване на десет жп проекта, финансирани с европейски средства по програма "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Сред тях са трите основни жп направления - Септември – Пловдив, Пловдив – Бургас и Първомай – Свиленград.

Те трябваше да приключат до края на 2015 г., за да не бъде загубено европейското финансиране. Сега им се дава последен шанс за приключване до края на 2016 г., а отчетите пред Европейската комисия за възстановяване на плащанията трябва да се предоставят от страната ни до края на март 2017 г., обясниха от НКЖИ пред Mediapool.

Отпускането на допълнителна финансова помощ от страна на държавата за железопътните европроекти се налага, защото НКЖИ трябва да осигури съфинансиране за изпълнението им, понеже генерират приходи.

Освен това договореният бюджет за изпълнението на жп проектите се оказа по-голям от предвидения в програма "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Безлихвеният заем ще се приспада от държавната субсидия за НКЖИ и по този начин парите ще бъдат върнати на държавата, разясниха от компанията.

Прочетено: 1079