Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане план с 81 мерки, целящи да облекчат различни административни процедури и да стимулират инвестициите. Голяма част от предложените мерки обаче не са нови, а са неизпълнени намерения от предишни подобни планове. В новия план сега има доста обещания, поети още през 2012 г. от кабинета "Орешарски", други пък са по препоръки на Световната банка от 2014 година. 

Сред отлежаващите с години обещания например е ревизията на две наредби за хранителния бранш - за системите за самоконтрол на фирмите и за хигиената на храните. Само в тези два нормативни акта се съдържат толкова много изисквания, че малките предприятия се принуждавали да дават по 1000 до 5000 лв. на консултанти, които да им поддържат документацията. Сред ежедневните документи, които се попълват, са дневници за температурата на хладилници и фризери и т.н. Идеята за отпадане на част от бумащината е лансирана още през 2012 г. Проверка на "Сега" показа, че все пак една от посочените наредби вече е отменена.

През годините все не стига времето за премахване на напълно излишни "услуги" и такси по Закона за местните данъци и такси. Той се изменя всяка година заедно с другите данъчни закони, но от него упорито не отпада таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към общината. Това е нещо, което би трябвало да се проверява по служебен път от институцията, която се интересува от информацията, вместо бизнесмени и граждани да си "вадят" документ срещу заплащане. При това цената за издаване на удостоверението се определя съвсем произволно от общинските чиновници, като варира от 2 лв. в Бургас до 30 лв. за експресна поръчка в Благоевград. Друго неизпълнено обещание, което се подновява сега, е за премахване на изискването за представяне на данъчна оценка при облагане с данък наследство и при имотни сделки на територията на една и съща община.

Друга мярка предвижда да продължи намаляването на таксите, събирани от Агенцията по вписванията/Търговския регистър. През 2013 г. при разходи за 17 млн. лева агенцията е отчела 55.5 млн. лв. приходи. Това противоречи на изискването таксите да са такива, че да покриват само разходите на съответното ведомство, припомнят от финансовото министерство. 


ЗАКОНИ

Сред забавените с години облекчения са и промени в ЗУТ, в съгласувателните процедури по ОВОС, в процедурите по опазване на културното наследство и т.н. Сред мерките, които се предлагат в сегашния план, е и изготвянето на съвсем нов закон за акцизите.

Прочетено: 1349