Единен национален стандарт за електронно фактуриране ще заработи до края на 2018 г. у нас. Електронните фактури няма да са задължителни за фирмите, освен в случаите на обществени поръчки. За тях Европейската комисия с директива задължава страните-членки на Съюза да въведат електронната фактура.

По данни на статистиката, повече от половината от оборота на българските фирми вече се фактурира електронно, защото услугата предлага:

Бързина, намаляване на разходи. Не по-малко важно е намаляването на грешките, посочи предимствата председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Според проучване на Палатата над 40% от фирмите подкрепят въвеждането на единен стандарт за електронните фактури. 5 на сто все още са против електронното фактуриране, а 32 процента го обмислят като бъдеща възможност. Националната агенция по приходите обещава и допълнителни облекчения за фирмите, които решат да ползват електронната фактура, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров:

Една от възможните административно облекчаващи мерки е отпадането на дневниците за покупки и продажби, които всяка регистрирана по ДДС фирма към момента всеки ден, всяка седмица, всеки месец, всяка година, описва всяка една покупка и всяка една продажба.

В момента НАП предлага 80 електронни услуги, над 100 милиона електронни документа разменя годишно и пести повече от 300 милиона лева административни разходи на бизнеса и гражданите.

Прочетено: 830