Бизнес климатът през март се е подобрил спрямо февруари, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Покачването е с 1,6 пункта. Оптимизмът се увеличава в промишлеността, строителството и търговията на дребно и спада в сектора на услугите.

Най-силно бизнес климатът се подобрява в промишлеността – с 2,9 пункта в сравнение с февруари. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене на вътрешния пазар.

В строителството показателят се повишава с 2,4 пункта. Според предприемачите в бранша строителната активност се подобрява в сравнение с февруари, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични. Негативни фактори са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Повечето мениджъри очакват задържане на цените в сектора през следващите три месеца.

Климатът в търговия на дребно нараства с 1 пункт през март. Прогнозите на повечето търговци са за нарастване на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Най-сериозният проблем пред отрасъла според предприемачите продължава да бъде конкуренцията в бранша. През последния месец анкетата регистрира и засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене“. Търговците очакват продажните цени да се запазят през следващите три месеца.

Единствено бизнес климатът в услугите се е влошил през март, като намалението е с 1,3 пункта. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и конкуренцията.

Прочетено: 1184