Регионалната платформа SEE Link, свързваща българските, хърватските и македонските борси, започна да функционира пълноценно от 29-и март. Платформата беше представена по време на годишна конференция на Македонската фондова борса в Скопие, когато беше даде старта на общата система за търговия. 

Системата има за цел увеличаване на ликвидността и подобряване на достъпа на инвеститори и на местни брокери, чрез създаване на регионална инфраструктура за търговия с ценни книжа, листвани на трите борси. 

Новата мрежа ще помогне за интегриране на местните фондови пазари с комбинирана пазарна капитализация за близо 30 млрд. долара и ще позволи подаване на поръчки за покупки и продажби на акции на почти 400 компании, регистрирани на трите борси. 

Трите борсите основаха компанията SEE Link през май 2014-а година, която е акционерно дружество със седалище в Македония, като и трите борси притежават равен дял в нея. 

Проектът, който ще допринесе за по-нататъшното развитие на местните капиталови пазари, бе подкрепен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която предостави за целта 540 хиляди евро през юли 2014-а година. Финансирането на проекта също така беше осигурено от донори на ЕБВР чрез Специален акционерен фонд на банката. В допълнение, трите участващи в проекта борси предоставиха 80 хиляди евро на съвместната компания SEE Link. По този начин съвместната платформа за търговия вече влезе в експлоатация след две и половина години на подготовка в сътрудничество с ЕБВР. 

Очаква се двадесет и двама членове на борсите в Македония, България и Хърватия да се свържат чрез новата платформа, предоставяйки общо 387 ценни книжа, които да бъдат на разположение за съвместна търговия. 

В допълнение, двата т.нар. "сини чипове" - индексите  SEE LinX и SEE LinX EWI, ще бъдат въведени за търговия на 1-ви април, увеличавайки по този начин видимостта на регионалните пазари. Индексите ще бъдат съставени от десетте най-активно търгувани регионални компании, регистрирани на трите участващи борси: пет от Хърватия, три от България и две от Македония. 

Продължава вълната на консолидация, която ще направи по-малките борси много по-силни заедно. Технология ще осигури по-ефективен достъп на инвеститорите и на местните брокери към един интегриран капиталов пазар, като същевременно ще позволи на отделните местни борси да останат независима, заяви Андре Куусвек, директор в ЕБВР, отговарящ за местната валута и капиталовите пазари по време на церемонията по стартирането на борсата SEE Link. 

Според него проектът е важен от три аспекта: той ще допринесе за по-нататъшното развитие на капиталовите пазари, ще даде възможност за регионална интеграция и ще въведе иновативност на борсите в Югоизточна Европа. 

Проектът ще позволи на трите борси да увеличи оборите си на търговия, като македонските инвеститори също така ще могат да инвестират в чуждестранни ценни книжа, отбеляза шефът на Македонската фондова борса Иван Стериев. 

От своя страна изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев изрази увереност, че SEE Link много скоро ще започне да генерира инвестиции и развитие в региона и ние силно вярваме в успеха на платформата. Проектът ще даде възможност на малките борси да се развият в големи финансови пазари, посочи Такев и добави, че следващата стъпка ще бъде обмен на борсовите данни. 

Иван Такев също така подчерта, че това е само първият етап от проекта, като целта е да се привлекат и други борси от региона, отбелязвайки че Белградската и борсата в Любляна вече са изразили готовност да се включат в проекта. 

Ивана Газич, който е главен изпълнителен директор на борсата в Загреб (Хърватия), каза, че интересът от страна на нови борси и брокери за присъединяването им към SEE Link расте непрекъснато и ние очакваме с нетърпение да посрещнем новите участници в бъдеще. 

Запитани за интереса от хърватски и български фирми да инвестират в Македония, Такев и Газич посочиха, че това ще зависи от препоръките на местните брокери, както и местните медии. Медиите ще играят важна роля в предоставянето на повече информация за фирми, допълни Газич.

Прочетено: 652