Корпоративният данък за фирмите за таксиметрови услуги се заменя с еднократен данък между 400 и 1000 лв. за всеки регистриран към нея таксиметров автомобил. Освен това отпада изискването компании да наемат на трудов договор шофьорите, които отново ще имат право да карат за своя сметка, но от името на лицензирания превозвач. Това стана възможно с приемането на първо четене на поправки в Закона за местните данъци и такси и в Закона за автомобилните превози.

Ако предложенията минат и на второ четене, това ще означава, че големите фирми все пак ще плащат някакъв данък върху дейността си. Отпадането на изискването за назначаване на шофьорите означава, че вероятно ще продължи масовата практика сега всеки шофьор да си регистрира фирма, от която после бързо да се отървава. И така плащането на данък върху дохода, здравни и пенсионни осигуровки и ДДС остава негарантирано.

Почти пълна депутатска подкрепа

За законопроекта, който бе определен като лобистки дори от депутати от управляващата коалиция, гласуваха 106 народни представители от всички партии без БСП и "Атака". Разбивката по групи показа, че 100% от присъстващите в залата депутати от ГЕРБ са гласували за промените, въпреки че Цветомир Михов (един от вносителите на поправката от октомври 2015 г.) заяви публично, че върху него е оказван натиск от страна на фирми от бранша, а новият вариант и според него е лобистки. Само трима от депутатите на ДПС не гласуваха за промяната, а 100% подкрепа дадоха Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ. От Реформаторския блок гласуваха шарено.

Това е вторият опит да бъде променен законът, контролиращ дейността на таксиметровите услуги, който с почти пълно мнозинство беше променен през октомври 2015 г. Първия път – през ноември - на ГЕРБ не им достигнаха няколко гласа. Под въпрос този път бяха АБВ, които след обещание, че между първо и второ четене долният праг на алтернативния данък ще бъде свален до 300 лв. за година, са се съгласили да го подкрепят. Той ще се внася предварително от регистрирания превозвач за всеки автомобил и едва тогава кметът ще издава разрешение тази кола да извършва таксиметрова дейност.

Връщане на старото положение

Законопроектът предизвика най-много спорове в зала заради връщането на възможността таксиметровата дейност да се извършва и от лица "от името на регистриран превозвач". Това оставя старото положение, тъй като с промените от октомври беше даден гратисен срок до 1 април. Опозицията изрази съмнение, че се е бързало толкова, за да се приемат поправките преди този срок и да се успокоят големите таксиметрови компании. След края на гласуването депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов поиска срокът между двете четения на законопроекта да бъде съкратен до пет дни, което беше подкрепено с голямо мнозинство.

Но дори и при този съкратен срок остава огромна времева дупка между момента, в който ще започне да действа приетият през октомври закон (1 април) и сега обсъжданите промени, които трябва да започнат да действат от 1 януари 2017 г. (първата вноска по новия данък трябва да се плати до 31 март 2017 г.). По време на обсъжданията стана ясно, че за петте месеца като превозвачи са се регистрирали само няколко нови фирми. Т.е. шофьорите трябва да бъдат назначени на трудови договори до края на годината, след което отново ще могат да карат за своя сметка.

Още промени следващата седмица

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обеща множество промени между първо и второ четене, които по нейните думи ще успокоят опасенията на опозицията, че законопроектът е лобистки, не решава проблемите в бранша, а единствено обслужва 4-5 големи таксиметрови компании. На първо място Стоянова обяви, че долният праг на алтернативния данък ще бъде намален до 300 лв., с което се удовлетворява искането на АБВ.

Значителни промени бяха обещани и при частта от законопроекта, която засяга Закона за автомобилните превози. Тук най-много се атакува текстът, който дава възможност на водачите да работят от името на превозвачи. "Ще бъдат внесени промени, които регулират взаимоотношенията между водача и превозвача. Задължително ще се подписва договор. Когато превозвачът регистрира автомобилите в "Автомобилна администрация", той вече ще е длъжен да регистрира и имената на всички водачи", обясни Стоянова.

Този регистър ще е публичен и всеки контролен орган ще има достъп до него през интернет. Освен това превозвачът ще трябва да покаже списък на автомобилите, на шофьорите и удостоверение, че е платен данъкът, за да получи разрешение от общината.

Прочетено: 571