Почти половината от 265-те общини в България събират незаконни такси, става ясно от резултати от проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП), обявени вчера. Заради това държавното обвинение е поискало от съда обявяването на 93 общински наредби за нищожни.

В началото на 2016 г. ВАП е разпоредила на окръжните прокуратури да извършат проверка по реда на надзора за законност върху всички подзаконови актове, издавани от общинските съвети. "В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети, в общините в страната са регламентирани различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа и незаконосъобразно гражданите са натоварени с административни и финансови тежести", съобщават от обвинението. Най-често те са свързани с издаване на "разрешения за разкопаване /прокопаване" на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства. Тази практика се е прилагала редовно в 112 общини.

Според прокуратурата искането на такива такси е порочно, тъй като няма законно основание за налагането им. Съгласно чл. 72, ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дейностите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват по разрешение за строеж. Въпросните услуги не са предвидени нито в Закона за местните данъци и такси, нито в друг специален закон и е "недопустимо събирането на местни такси за технически услуги, които не почиват на законова разпоредба", заключават от прокуратурата. Освен това не могат "да се обосноват и материално-технически и административни разходи за общините по извършване на услугата, тъй като съгласно ЗУТ строителят на улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура е длъжен да извърши за своя сметка необходимите възстановителни работи в срока, определен от общинската администрация". Най-много наредби за събиране на такси са засечени в районите на Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив, София. 

--------ОЩЕ ПРОВЕРКИ

От ВАП е създадена допълнителна организация за качественото и точно завършване на проверката, след като са констатирани и други общини, в които са въведени незаконосъобразно изискване за разрешения и внасяне на такси, добавят от държавното обвинение. Вероятно и по тях ще се внесат в съда искания за отмяна.

Прочетено: 687