Мениджъри на някои от най-добре представящите се фондове от Берлин до Ню Йорк купуват активи в руски рубли, тъй като валутата отскочи с 23% от рекордно дъно, предаде Bloombеrg.

Стюарт Склатър-Буут, който помага при управлението на над 40 милиарда долара в Stone Harbor Investment Partners, смята, че руската валута ще повиши стойността си до 63 рубли за долар, което би било 6,2% увеличение спрямо нивото от петък.

А Луц Роемайер, който помага за ръководенето на 12 милиарда долара в Landesbank Berlin Investment GmbH, заяви, че добавя активи в рубли към портфолиото си почти всеки ден.

Фондовите мениджъри са придружени в мнението си от стратези от банки като Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co., които повишиха прогнозите си за рублата през март.

По-голямата част от възгледите се основават на идеята, че цените на петрола, които до голяма степен влияят на руските пазари, се стабилизират след спада от почти 60% спрямо миналогодишния пик.

Рублата се покачи най-много в развиващите се пазари след рекордното понижение през януари и окуражи мненията, според които оживлението на валутата ще продължи.

Прочетено: 529