От началото на тази година компании от цял свят са обявили неплатежоспособност по свои дългове на стойност 50 млрд. долара, съобщава Financial Times. Броят на банкрутиралите компании расте с най-бързия темп от края на глобалната финансова криза от 2009 г.
Според данните на Standard & Poor’s от началото на 2016 г. 46 компании, финансиращи се чрез капиталовите пазари, са пропуснали плащания към кредиторите си. Само през миналата седмица банкрутите са били пет, включително първата европейска компания в списъка.

Рискови сектори

Рязкото обезценяване на суровините и забавеният икономическия растеж водят до все по-сериозни финансов проблеми за компаниите от петролния и минния сектор. Близо половината от банкрутите са в тези две индустрии, като сред компаниите, изпуснали плащания към кредиторите си, са щатските производители на петрол Peabody Energy, Energy XXI и Midstates Petroleum. Според агенция S&P до края на годината 4% от компаниите в САЩ, чийто кредитен рейтинг е под инвестиционни нива, ще фалират. Това е двойно повече, отколкото през 2014 г.

"Финансовият стрес, идващ от устойчиво ниските цени на петрола, затягането на финансовата политика на Федералния резерв и забавения растеж в глобален мащаб, по всяка вероятност ще увеличи броя на фалитите през следващите 12 месеца", заявява анализаторът от S&P Даян Ваза. Последните корпоративни фалити включват норвежкия производител на хартия Norske Skogindustrier и американската минна компания Cliffs Natural Resources.

Възстановяване на пазарите на акции и облигации след срива в началото на годината отслабва частично натиска върху компаниите с нисък кредитен рейтинг. Възможностите за финансиране от капиталовите пазари се отварят отново, макар и бавно. Спредът между доходността по корпоративните облигации и държавните ценни книжа също отново се свива, с което се намалява цената за финансиране на компании чрез емитиране на дълг.

Кредитен рейтинг

Според данните на Bank of America Merrill Lynch средната доходност по облигациите с рейтинг "боклук" в САЩ е спаднала под 8% спрямо над 10% през февруари. Доходността по ценните книжа намалява, когато цената им расте. Инвеститорите обаче не са склонни да приемат това възстановяване за стабилно. Компаниите с най-нисък кредитен рейтинг все още не могат да се върнат на дълговите пазари. Според данните на Dealogic емитирането на облигации с рейтинг "боклук" от началото на годината възлиза на 56 млрд. долара, което е двойно по-малко от същия период на 2015 г.

"Ако компанията има рейтинг В или ССС, тя реално няма достъп до пазара. В някакъв момент тези компании ще трябва да рефинансират стари дългове и ако ситуацията не се е променила, ще имат проблеми", коментира Стивън Каприо, кредитен стратег в UBS.

Към края на март списъкът на S&P за компании във висок риск от фалит е достигнал 242, което е най-високото ниво от 2009 г. Сред рисковите компании са сателитният оператор Intelsat и веригата магазини Neiman Marcus. Сега инвеститорите насочват вниманието си към публикуването на резултатите за първото тримесечие и пролетния преглед на банките за кредитните линии към петролните и газовите компании. "Надеждата е печалбите и паричните потоци на компаниите да се подобрят. В противен случай не е ясно как ще плащат дълговете си", изтъква Каприо.

Прочетено: 766