„Приоритет в работата на Министерство на икономиката е да надгражда сътрудничество си с Полша във всички области от взаимен интерес, както като партньори на Европейския съюз, така и във формата „Вишеградската четворка плюс България и Румъния“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на бизнес форум България-Полша, организиран от Българска стопанска камара (БСК).

По думите му между България и Полша е налице политическо, търговско и културно сътрудничество, което се изразява и в постоянния ръст на стокообмена между двете страни. „Цел в работата на министерството е да запази тази тенденция и да разшири присъствието на български продукти на полския пазар“, подчерта ресорният зам.-министър пред представителите на полския бизнес, които подчертаха, че имат сериозен инвеститорски интерес към страната ни.

Любен Петров запозна делегатите със стабилните макроикономическите показатели на България и мерките за насърчаване на инвестициите. Той изтъкна, че ръстът на БВП за 2015 г. възлиза на 3%, че безработицата в страната ни намалява до 7.9% в края на 2015 г. и че износът отбелязва растеж от 5,2% през миналата година, като за същия период вносът е нараснал с 1,1%. „Работим активно за това да утвърдим България като атрактивна инвестиционна дестинация и предлагаме редица икономически и данъчни стимули за чуждестранни инвеститори“, допълни той.

Възможностите за активизиране на сътрудничеството и увеличаване на стокообмена според заместник-министъра са в създаването на смесени предприятия, промишленото коопериране и съвместното излизане на трети пазари. „Виждаме потенциал и за включването на български поддоставчици в отраслите, в които български фирми имат дългогодишни традиции и постижения. Това са секторите за производство на храни и напитки; химични и фармацевтични продукти; облекло и др.“, каза зам.-министър Петров. Като перспективни за привличане на полски инвестиции сектори той посочи високотехнологичните производства, машиностроенето и електротехниката, информационните технологии, телекомуникациите, научноизследователската и развойна дейност, технологиите по опазване на околната среда, енергетиката, транспортната инфраструктура и логистика и др.

Заместник-министър Петров изрази надежда, че форумът ще даде нови възможности за сътрудничество и стимул за развитието на търговско-икономическите връзки между двете страни.

През 2015 г. износът за Полша възлиза на 529.501 млн. евро, като отбелязва увеличение от 16.68% и дял от 2.3% от общия износ. Вносът е 822.585 млн. евро, отбелязвайки ръст от 16.11% и дял от 3.1% от целия внос. Стокообменът е 1 352.86 млн. евро, с ръст от 16.4%. Салдото е –293.084 млн. евро.

Прочетено: 2499