Новият закон за храните регламентира онлайн продажбата на продукти, стана ясно при представянето на проекта в агроминистерството. Въвежда се понятието "доставчик на услуги" за сайтовете, които предлагат храни по интернет, предаде БТА.

Нови изисквания се въвеждат за предлагането на месо в магазините.

Проектът предвижда при предлагане на охладеното, предварително неопаковано месо то да се поставя на витрината с надпис за вида му. Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобив и срок на годност.

Осем пъти се увеличава санкцията при използване в нарушение на добавки, ароматизанти и разтворители, които се влагат в производството на храни.

Повишават се и санкциите за нарушения на разпоредбите в законодателството по безопасност на храните. Санкцията за производство или търговия в нерегистриран обект по действащия Закон за храните е глоба от 1500 до 2000 лева. При повторно извършване на нарушението глобата е от 2000 до 4500 лева.

В проекта за нов закон се предвижда глоба от 2000 до 4000 лева. Ако нарушението е извършено от бизнес оператор, санкцията е от 4000 до 6000 лева. Ако лицето извършва повторно нарушение, след като е имало влязло в сила наказателно постановление, в срок три години от влизането му в сила глобата или имуществената санкция е в троен размер, посочиха от МЗХ.

Проектът на Закон за храните забранява пускането на пазара на храни, които не са безопасни или представляват измама, което е нова стъпка в закона, обясни Илиян Костов - експерт от агроминистерството.

Проектът доразвива изискванията за етикетиране, опаковане и реклама, според които информацията за предлаганите храни трябва да бъде на български език.

В новия закон се въвеждат се процедури, които дават възможност на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да проследява движението на пратките, които идват от съответните преработвателни предприятия или търговски обекти.

За първи път се регламентира редът за извършване на хранително банкиране и безвъзмездно предоставяне на храни. Обектите за хранително банкиране ще се регистрират по реда на Закона за храните, а контролът ще се осъществява от БАБХ.

Описват се условията за пускане на пазара на храни със специално предназначение и хранителни добавки или храна за употреба при интензивно мускулно натоварване.

Новият закон трябва да доведе до много по-висока сигурност и доверие на потребителя за храните, които консумира.

Законът въвежда нови санкции, а старите се увеличават от два до осем пъти, заяви министърът на земеделието Десислава Танева при представянето на проекта.

Тя посочи, че се въвеждат изисквания за транспортните средства, които превозват храни.

Ще бъде създаден Национален съвет по храните с присъствието на всички браншови организации, отбеляза Танева.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Прочетено: 1464