Активността в производствения сектор на Китай е продължила да отслабва през април въпреки правителствените стимули, сочи оповестеното днес проучване на частната медийна компания Caixin, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) отчита понижение до 49,4 пункта спрямо 49,7 пункта през март по скала от 100 пункта. Стойност под 50 пункта традиционно означава свиване, а такава над 50 пункта – повишаване.

Пекин се опита да ограничи икономическото забавяне, като насърчи разходите по държавни проекти, разшири кредитирането и облекчи мерките в сектора на недвижимото имущество, за да подпомогне покупките. Някои показатели се подобриха през март, но анализаторите предупредиха, че е малко вероятно тенденцията да продължи.

Колебанията показват, че на икономиката ѝ липсва здрава основа за възстановяване и все още е в процес на достигане на дъното, посочи старши икономистът на медийната група Хъ Фан. Според него китайската икономика все още се намира „в процес на образуване на стабилна почва“. 

В резултат на това работодателите съкращават работни места, като темпото е малко по-бавно от темпото през февруари, когато бе отчетен максимум след световната криза от 2008 година.

Проучването е базирано на отговорите на въпроси на мениджъри по доставките от 420 китайски промишлени компании.  Индексът на поръчките на мениджърите по доставките (PMI) представлява съставен индекс, базиран на пет компонента: нови поръчки, производство, заетост, време за доставка, запаси от закупени стоки. За всеки компонент се показва процент за всеки отговор, нетната разлика между положителни и отрицателни отговори, както и индекс на дифузия (сбор от положителните отговори плюс половината от отговорите „без промяна“). Индексите на дифузия са водещи индикатори и са удобни обобщаващи измерители на преобладаващата посока на промяна.

Друг индекс на мениджърите по доставките (PMI), публикуван от Китайската федерация по логистика и покупки, също сочи, че производството е било слабо през април, макар че активността леко се е повишила. Този индекс отчита лек спад от 50,2 до 50,1 пункта.

Прочетено: 1467