В Народното събрание е внесен Проект на ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност. Законопроектът има за цел да отстрани някои несъответствия в режима на публичност на доклади, изготвени от разследващи компании с международен опит при банкови фалити. В действащия ЗБН е предвиден двойствен режим на тази публичност, а именно: когато договор за изготвянето на такъв доклад е сключен от временния синдик на банка, то той има задълржение, наред с информацията за международния опит, неустойките и пр., да оповести публично и предмета на сключения договор. От друга страна, когато договор за изготвянето на доклад за международно разследване на фалит на банка е сключен от синдик, то законът не го задължава да обяви публично предмета на договора, както това следва да направи временният синдик.

Другите предлагани изменения касаят превода на доклада за фалит на банка и въвеждането на нормативно изискване същият да се представя и на оригиналния език на изготвянето му. По този начин евентуални грешки и несъответствия при превода няма да поставят под въпрос неговата пълнота и публичност, и ще могат своевременно да бъдат установявани и отстранявани.

Предвижда се промените да се прилагат и за заварени и неприключили случаи на разследване на банкови фалити и, по-конкретно – КТБ АД (н).

Сигнатура 654-01-63
Дата на постъпване 09/05/2016
Сесия Пета сесия
Текст на законопроекта  654-01-63.pdf 
Вносители
  • ПЕТЪР ВЛАДИСЛАВОВ СЛАВОВ
  • МЕТОДИ БОРИСОВ АНДРЕЕВ
  • МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ

Прочетено: 512