Раздвижването на икономиката през миналата година се отразява и на финансовите резултати на компаниите. Броят на работещите фирми се увеличава с 35 хил., приходите им растат със 17%, стабилно нагоре са и печалбите. Почти двойно е намаляла общата счетоводна загуба, която година по-рано достигна внушителните 11.5 млрд. лв.

Резултатът от всичко това се вижда и в бюджета, който през миналата година е събрал рекордните 1.86 млрд. лв. от данък върху печалбите на фирмите, или с около 10% повече спрямо година по-рано. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за 2015 г. след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".

Те показват, че приходите нарастват със 17.4 на сто до 327.6 млрд. лв. Данъчната печалба на компаниите достига 19.2 млрд. лв., което скок с 16.9%. Подобен резултат, както и годишно увеличение от 17% не са се случвали през последните три години, отбелязва изданието.

Разбивка на резултатите по сектори все още няма. На база данните на Националния статистически институт (НСИ) за индустрията и услугите обаче може да се направи предположение, че подобрението е при почти всички сектори на икономиката.

Добрите финансови показатели на българския бизнес са в унисон с отчетения ръст на икономиката през последните две години. През миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна реално с 3% - невиждано покачване за годините след кризата. Заетостта през тези две години също се увеличи – общо с около 100 хил. работни места. Това води до повишаване на потреблението, което пък е свързано с повече производство и продажби на вътрешния пазар.

Подобряването на външната среда също подпомага фирмите износители. Данните на НСИ показаха, че експортът на стоки през 2015 г. е нараснал с 5.2%.

През миналата година има и еднократен ефект - милиардите еврофондове, които се разплатиха. Най-голямо влияние те са оказали върху отчетите на строителните фирми, като тази година за тях ще е много по-трудна заради липсата на големи поръчки.

Прочетено: 803