Близо 70% от разходите на общините могат да бъдат класифицирани като провал, а едва 5% - като успех. Една четвърт пък са дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да бъдат зачислени нито към едната, нито към другата група.
 
Това показва прегледът на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ). В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година. Това са една трета от всичките 265 общини в България.
 
Като "провал" ИПИ класифицира тези разходи и програми, които според одитните доклади не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите разходи, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки и други подобни.
 
Общата сума на провала на общинската администрация по изчисления на института, е 3.5 млрд. лв. за 2011-2014 г. или над две трети от всички общински разходи. Една четвърт от докладите (общо 21) са изпратени на прокуратурата заради наличие на данни за престъпления.

Прави впечатление, че както делът на провалите на местната власт, така и този на докладите, в които са открити данни за престъпления, са далеч повече в сравнение с централната власт, коментират изследователите. Те сравняват данните за общините с подобно свое изследване на дейността на централната администрация, където "провалени" са 40% от разходите, а "успешните" - 25%. Освен това, в под 10% от докладите на Сметната палата за централната власт е посочено, че са изпратени в прокуратурата.

"Провалите" на местната администрация се разпростират във всички дейности, с която тя е натоварена. Основните проблеми са най-вече при управлението на бюджета, възлагането на обществени поръчки и разпореждането с имуществото на общините. Понякога невъзможността на администрацията да изпълнява ефективно дадена дейност произтича от липса на капацитет и финанси, недостатъчни стимули или пък недобро планиране. В други случаи, обаче, информацията в докладите поражда сериозни съмнения за корупция и преследване на лични облаги, посочват анализаторите.

Те препоръчват засилване на контрола върху спазването на законодателството, което се погазва практически във всички дейности на администрацията, увеличаване на прозрачността (общините с повече нарушения са и по-непрозрачните), повече финансова самостоятелност и приватизация (rмотите не се управляват добре, а в търговските дружества с общинско участие се откриват най-голям брой нарушения при обществените поръчки). Освен това анализът показва как раздробеността на общините води до голям брой имущество, а по-големите общини обслужват населението си с помощта на много по-малко имоти спрямо населението си.

Прочетено: 1046