Расте интересът към използването от страна на гражданите на инсталираните в бюджетните организации POS-терминални устройства, чрез които могат да се извършват плащания към бюджетните организации с дебитни и кредитни карти без банкови комисиони и такси, съобщават от Министерството на финансите.

Припомняме, че предложението за създаване на възможност за плащане на данъци и административни такси чрез POS-терминали бе на Българската стопанска камара. Реализацията на това предложение стана възможна с промени в данъчното законодателство през 2012 г., с които се ангажираха лично председателят на Комисията по бюджет към НС Менда Стоянова и Владислав Горанов, който тогава изпълняваше функциите на зам.-министър на финансите. Законодателните промени направиха възможно таксите за POS-терминалното обслужване да са за сметка на съответната административна структура (получател на плащането), докато преди това съществуваще парадоксалната практика таксата за банков превод да надхвърля дължимата административна такса.

По данни на „Борика - Банксервиз“ АД, през 2011 г. в офисите на държавната администрация в цялата страна е имало инсталирани едва 30 POS-терминала, а в края на 2012 г. те са били десет пъти повече, като общият брой трансакции през тях е бил около 32 000, на стойност 4,6 млн. лв.

От днешното съобщение на Министерството на финансите става ясно, че през 2016 г. инсталираните устройства са 1799, през които само за първите пет месеца на годината са осъществени 400 968 трансакции на стойност 34,483 млн. лева. 

По-голяма част от POS-терминални устройства са инсталирани във ведомства от структурите на Министерството на вътрешните работи, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За обслужване на конкретни дейности с приложимост на картови плащания POS-терминални са инсталирани и в системите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Министерството на отбраната, Министерския съвет, както и в 185 общини и 22 университета.

От стартирането на инициативата през 2012 г. броят на осъществените трансакции и обемът на постъпленията от картови плащания ежегодно бележат траен ръст.

 

Прочетено: 3824