В Народното събрание е внесен Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, насочен към предотвратяване на възможностите за данъчни измами.

Със законопроекта се предлага механизъм, съгласно който, при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

Със законопроекта се предвижда разпоредба, гарантираща съответствие на обезпечението със задълженията за ДДС, които биха възникнали през съответния данъчен период. Когато лицето не е извършвало облагаеми доставки, вътреобщностно придобиване или не е освобождавало течни горива за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове с обща стойност над 25 хил. лв. в предходния данъчен период, размерът на обезпечението ще се определя върху прогнозната средномесечна данъчна основа на облагаеми доставки/придобивания на течни горива или стойност на течни горива, изчислена на базата на 12 месеца, но не по-малко от 50 хил. лв.

Със законопроекта се предлага Националната агенция за приходите да създаде и да поддържа електронен публичен регистър - част от регистъра по чл. 80, ал. 1 от Данъчно- осигурителния процесуален кодекс, в който ще се вписват идентификационни данни за лицата, предоставили обезпечение, размерът на обезпечението и срокът на действие на обезпечението.

Предвиден е преходен период, съгласно който, в едномесечен срок от влизането в сила на предложените разпоредби, лицата, за които се отнася режимът, да предоставят необходимото обезпечение по доставките с течни горива.

 

Сигнатура 602-01-30
Дата на постъпване 10/06/2016
Сесия Шеста сесия
Текст на законопроекта  PDF формат 
 RTF формат 
Вносители

Прочетено: 1867