Плащаме с 30% по-ниски такси, ако банкираме онлайн вместо да се редим на гишетата в банките. Това съобщи Пенчо Савов, директор „Банкови карти и електронно банкиране“ в българска банка. 

Това е едно от основните предимства на банкирането през интернет, тъй като чрез него можем да спестим една малка част от средствата си заради преференциите при таксуването на транзакциите. Така например ако един превод в клон на банката струва 1 лев, същата електронна услуга е около 70 – 80 стотинки. Според експерта обаче разликата в цената варира при различните услуги, които предлага банката.

Както „Монитор“ вече писа, по-малко от 5 на сто от сънародниците ни ползват банкирането от разстояние. Страната ни попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното ниво за ЕС, където процентът е 46 на сто. След България се нареждат само Македония и Румъния, а преди нея – Гърция, с минимално по-добър резултат. Първи в класацията се нареждат Норвегия и Финландия.

Савов коментира, че това е съвсем нормално, тъй като останалите страни в Европа ползват тази услуга от преди 7 – 8 години, а у нас е въведена доста по-късно.

Сивата икономика също е един от значимите фактори, които оказват влияние на развитието на е-услугата. „Парите се дават на ръка и не минават през банковите сметки“, уточни банкерът

„Средната брутна заплата в момента в страната ни е около 700-800 лв. Хората си ги изтеглят наведнъж, за да си платят сметките и да имат за храна. Остават им едва 5 лв. - тях ли да банкират онлайн“, пита директорът.

Савов допълни, че сигурността на клиентите е на първо място за трезорите. „Това е постоянен процес за банките и постоянно се предприемат нови и нови мерки“, заяви той.

Потребителите все по-често се обръщат към специалистите, като задават въпроси от най-различно естество. Най-често питанията идват от нови клиенти, които все още не са наясно с предлаганите възможности за мобилно банкиране от съответната банка.

Експертите обясняват, че хората, които основно използват услугите на банките през домашния си компютър, са на възраст между 28 и 47 години.

Друго предимство освен ниските цени е и удобството. Така пренебрегваме посещението на банков клон или банкомат.

И вместо да чакаме на досадни опашки и да попълваме ръчно серия от формуляри, можем с минимум усилия да отметнем набелязаната задача.

Като недостатък Десислава Николова от „Моите пари“ изтъкна т.нар. фишинг атаки от съответните фишинг сайтове. Интернет страниците от този тип служат за кражба на лична информация, по-специално на данните от сметката ни. В повечето случаи авторите на “фишинг” сайтовете ги проектират така, че да изискват от нас собственоръчно да въведем данните си в определено поле. Целта е да се заблудим, че това поле е част от електронната система на банката.

Изследване проведено през ноември миналата година показва, че 78% от хората използващи онлайн банкиране правят междубанкови преводи, а 42 на сто от далите отговор използват това банкиране, за да плащат битовите си сметки. Проучването показало още, че преводите между клиенти на една и съща банка струват 2 пъти по-малко в сравнение със сумата, която трябва да дадем на гишето. 

Традиционно интернет услугите, предлагани от финансовите институции, се делят на 2 вида – активно и пасивно банкиране. При активното банкиране могат да се извършват всички операции, а при пасивното възможностите са ограничени предимно до проследяване на наличността по сметки. Повечето хора у нас обаче залагат на пасивните операции, обясняват от бранша.

Съвети за безопасно банкиране в интернет

- Пазете паролата си;

- Сменяйте редовно паролата си – минимум веднъж на 2 месеца;

- Погрижете се за сигурността на персоналния си компютър;

- Проверявайте дали отворената страница на банката ви е автентична;

- Не запаметявайте данните си на документ в компютъра или отделен лист;

- Никога не оставяйте компютъра си без наблюдение, когато сте влезли във вашето интернет банкиране.

Прочетено: 1517