Ръстовете за борсовите индекси са най-големите от февруари насам, а паундът бележи най-голям скок спрямо долара от три месеца насам

Европейските акции и британският паунд поскъпват в първите часове на търговията на борсите на Стария континент, след като опасенията от Brexit отшумяват и повдигат инвеститорското настроение в глобален план, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се повишава с 2,88% до 335,16 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се покачва с 2,18% до 6 152,08 пункта. В Германия DAX 30 расте с 2,83% до 9 907,27 пункта. Френският бенчмарк САС 40 до момента е нагоре с 2,71% до 4 307,38 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчита повишение от 2,84% до 8 599,80 пункта.

Ръстовете са едни от най-големите от февруари насам, отбелязва Bloomberg.

В глобален план пазарите реагират на резултатите от няколко социологически проучвания, излезли през уикенда, които показват, че подръжниците на оставането на Великобритания в Европейския съюз са повече преди вота в четвъртък.

Анкета показа дял от 45% на подкрепящите оставането на Острова, докато други 42% фаворизират Brexit. Това е обрат спрямо резултатите, изнесени в началото на миналата седмица, които показаха превес на предпочитащите излизане от ЕС.

Общественото мнение изглежда се промени след кончината на депутатката Джо Кокс в четвъртък, което доведе до временно прекратяване на кампанията около вота. Въпреки това резултатите издават, че смъртта й е имало минимално влияние върху настроенията за оставане или напускане. Изглежда, че кампанията за оставане ще набере скорост в дните преди вота.

На този фон на валутния пазар курсът на лирата е напът да запише най-голямото си еднодневно поскъпване спрямо долара от 2009 г. насам. Курсът скочи с 1,5% при старта на търговията в Лондон, което е най-голямото повишение от три месеца насам. Нивото е около 1,4568 долара за една лира при нива от около 1,4 долара около четвъртък миналата седмица. Евентуално покачване на курса от над 1,56% може да бъде най-силното от 2009 г.

Анализатори предупреждават за висока волатилност тази седмица.

На корпоративния фронт акциите на банковия сектор водят печелившите в Европа, като най-силни ръстове в цените бележат италианските банки.

Сред банките във FTSE 100 акциите на Royal Bank of Scotland поскъпват с над 7%, тези на Barclays – с 5%, на Lloyds – с 5,4%, на Standard Chartered – с 3,3%, а на HSBC - с 1 на сто.

В Италия вестник Il Fatto Quotidiano съобщи, че бившият министър на индустрията Корадо Пасера може да стане новият главен изпълнителен директор на UniCredit.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти от ранга на Taylor WImpey и Berkeley Group също са сред големите печеливши на борсата в Лондон, като капитализацията им е нагоре с 6-7%.

 

Прочетено: 4114