Застрахователните групи също ще бъдат включени в прегледа на балансите на застрахователите.

Това е окончателното решение на Комисията за финансов надзор (КФН), взето по темата на 8 юли, съобщиха оттам късно в петък. Преди това то е одобрено от управляващия комитет, който ръководи прегледа в небанковия финансов сектор.

Заради жалби на три компании, свързани с "Еврохолд", КФН забави избора на одитори на застрахователните групи. В жалбите се настояваше застрахователните групи да не бъдат проверявани, защото те нямат лицензи за застрахователна дейност и няма как да им бъдат изчислени например техническите резерви.

"Разпоредбата на чл. 239, ал. 3 от Кодекса за застраховането предвижда задължение за този застраховател/презастраховател, който е част от група, да гарантира, че наличните допустими собствени средства на групата покриват поне капиталовото изискване за платежоспособност на групата", гласи обаче решението на КФН.

Оттам все пак посочват, че няма да има нужда застрахователната група да ползва отделен одитор, защото въпросните холдинги няма да бъдат обект на преглед на индивидуално ниво.

Въпреки това, задължение на дружествата е да предоставят необходимата информация на вече назначените независими външни експерти, с което да им се позволи да направят оценка на консолидираните данни и да изчислят груповата платежоспособност на ниво група и подгрупа, посочват от надзора.

С решението на КФН от петък отпада една от двете пречки прегледът на активите в сектора на стартира на обявената дата 15 юли. Стартът веднъж беше отложен през месец април.

Все още обаче пет застрахователни компании нямат одобрен одитор, който да извърши проверката. Според източници от КФН това няма да е пречка прегледът на балансите в сектора да стартира в петък поне по отношение на компаниите, които вече имат проверяващи.

Междувременно два дни преди старта на прегледа бюджетната комисия в парламента трябва да гласува правила за избор на нов председател на КФН, след като на 18 юни изтече мандатът на досегашния – Стоян Мавродиев.

Очаква се процедурата по избора да приключи до края на юли.

Прочетено: 630