Над 3 млн. лв. инвестиция и 1085 нови работни места планира да разкрие високотехнологичната компания "Булпрос консултинг". Тя получи сертификат за първокласен инвеститор от министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Компанията ще се възползва от законовите мерки за насърчаване на инвестициите - индивидуално административно обслужване при съкратени срокове, финансова подкрепа за обучение на персонала и частично възстановяване на задължителни осигурителни вноски за новоназначените служители.

"Избрахме България, защото тук има достатъчно подготвени кадри и добра икономическа среда за развитие на този бизнес", каза Йордан Гинев, управляващ съдружник в "Булпрос Консултинг". Той посочи, че компанията се е фокусирала основно върху ИТ технологиите, в сферата на обслужването на клиенти и върху разработването на собствени продукти.

"Стимулирането на високотехнологичните сектори е приоритет в работата ни, а амбициозните проекти на редица инвеститори са знак, че усилията ни имат принос към изграждането на добра среда за тяхното развитие", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония по връчването на сертификата за инвестиция клас "А".

12-тата най-бързо развиваща се в Централна Европа компания

 

"Булпрос Консултинг" АД заема 12-та позиция в класацията на "Делойт" за 50-те най-бързо растящи компании в Централна Европа за 2015 г. Дружеството отчита приходи от над 20.4 млн.лв. за миналата година, което е ръст от 64% спрямо 2014 г.

Компанията е ориентирана към предлагането на услуги и решения с фокус върху мобилност и съвместна работа в корпоративна среда, облачни технологии, големи данни и аутсорсинг.

Новият инвестиционният проект на "Булпрос" предвижда разширяване на дейността в две основни насоки - предоставяне на услуги по разработване на софтуер и по проектиране и разработване на потребителски мрежи и системи, както и кол-центрове.

През тази година българското дружество успя да привлече три външни инвеститора – инвестиционните фондове BlackPeak и NEVEQ II и частен германски инвеститор. Те наляха 3.5 млн. евро за развитието на дейността й.

Междувременно "Булпрос" купи дялове в две по-малки ИТ дружества. Едната сделка е за миноритарен пакет в германската innotec Marketing. В местната консултанска компания "Интекрити" (InteQrity), която въвежда решения на Oracle, "Булпрос" купи мажоритарен пакет акции.

"Булпрос Консултинг" АД е основана от петима ИТ специалисти през 2010 г., които стават акционери на дружеството. Мажоритарният пакет акции тогава се държи от Димитър Карастоянов (51%). Останалите акционери в дружеството са Борис Душанов (19%), Людмил Живанкин (12%), Георги Гинев (12%), Елена Гагова (3%) и Дилян Михов (3%).

Днес за компанията работят над 600 специалисти, част от които са извън България в други фирми, където "Булпрос" има мажоритарно участие.

Идеята е скоро бизнесът на всички дружества в групата, включваща местните "Интракол технолоджис", "Интекрити", "Иннексис", "Булпрос лигъл сървисис" и германската innotec Marketing, да бъде консолидиран.

Компанията работи основно за германския и американския пазар, а наскоро в Сан Хосе откри нов голям офис.

С новата инвестиция от над 3 млн. лв. у нас плановете на "Булпрос Консултинг" са да увеличи дела си на българския пазар, на който в момента генерира около 15% от приходите си. Освен в София, компанията има офиси в Пловдив, Варна, Бургас, Варшава, Франкфурт и Лас Вегас.

Приходи от над 5.5 млрд. долара от високотехнологичния бизнес у нас

Държавата очаква над 10 000 компании от високотехнологичната индустрия у нас да генерират приходи от над 5.5 милиарда долара през 2016 г., съобщи преди дни зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Той очаква този ръст да се отрази и в други сектори на икономиката ни, така че брутния вътрешен продукт на страната да започне да догонва развитието на ИТ сектора.

Утвърждаването на страната ни като предпочитана аутсорсинг дестинация през последните години носи много нови възможности не само за водещи международни, но и за перспективни български компании, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Според него днешният сертификат ясно показва, че предимствата за инвестиции в България, особено във високотехнологични сектори като информационните технологии, се оценяват.

Лукарски се надява все повече родни фирми да реализират амбициозни планове с помощта на насърчителните мерки, които държавата предоставя по Закона за насърчаване на инвестициите.

Планираните нови работни места от "Булпрос Консултинг" ще бъдат за висококвалифицирани специалисти, благодарение на което се повишава създаваната в икономиката ни добавена стойност, отбеляза Лукарски.

От началото на годината досега Българската агенция за инвестиции е издала шест сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите. Всички проекти с изключение на един са в сферата на високите технологии.

Планираните инвестиции по шестте проекта възлизат на близо 124 млн. лв., а обещаните нови работни места са около 2000. Това е със 700 повече от предвидените нови работни места по сертифицираните проекти за цялата 2015 г., отбелязва Министерството на икономиката.

Прочетено: 1368