В края на месец юли тази година БЕХ ЕАД пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса. С набраните средства енергийният холдинг погаси на 2 август мостовото финансиране в размер на 535 млн. евро. По този начин БЕХ заплати лихва за второто тримесечие за 11 дни. Това съобщиха от енергийния холдинг по повод изнесената от АБВ информация за тежките условия, при които БЕХ е взел заема, с който да се покрият дълговете към американските централи "AES - 3С Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Лихвения процент, договорен за мостовото финансиране през 2016 г. е в размер на 3% за първите три месеца и в размер на 3,5% за вторите три месеца. Лихвата се изчислява до момента на погасяването на кредита, уточняват от БЕХ.

От холдинга посочват, че опцията за повишаване на лихвения процент до ниво от 8,5% не е приложима автоматично и едностранно, а само при настъпването на определени обстоятелства. Тази възможност на практика не е приложена, предвид фактическото погасяване на мостовия заем след пласирането на облигационната емисия от БЕХ ЕАД на 2 август.

Прочетено: 1443