Част от държавния дълг може да бъде платен с финансовия буфер, отделен за банковата система. Това стана ясно от изявление на министъра на финансите Владислав Горанов след обявяването на резултатите от стрес-тестовете на банките, които показаха стабилност и устойчивост на банковата система.

Държавата осигури фискален буфер, с който да може да се реагира при евентуални проблеми при банките. Тъй като необходимост от ползването му няма, той ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг, категоричен е Владислав Горанов. Той изразява удовлетворението си, че резултатите показват, че не е необходимо "ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка". Горанов дава и висока оценка на професионализма на БНБ и на "отговорните политически сили", които подготвиха законодателството. 

Очаквам и съм уверен, че същото високо ниво на професионализъм ще бъде приложено и при оценката на качеството на активите на пенсионните и застрахователните дружества. Това е пътят за поддържането на цялостна стабилност на българската финансова система, категоричен е Горанов.

Прочетено: 908