Информационната система на Министерство на финансите (МФ) за проверка на задължения към Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ заработи, съобщават от ведомството.

Според статистиката на МФ към 16 часа за първите часове работа на новата Информационна система „Уведомление РМС 593“ са подадени 212 запитвания от разпоредители с бюджет за проверка за наличие на просрочени задължения към НАП и Агенция „Митници“ с цел разплащане с бенефициенти по договори.

Просрочени задължения към НАП имат 30 от проверените контрагенти, които са очаквали да получат 219 хил. лв., от които ще им бъдат приспаднати просрочените задължения.

Към другите 182 коректни към бюджета фирми ще могат да бъдат разплатени 2 927 411,51 лв. от бюджетните разпоредители.

С цел повишаване на събираемостта на публичните вземания и за намаляването на разходите за тяхното събиране чрез електронен обмен на информация, правителството прие Решение на МС №593 от 20 юли 2016 г. и промени условията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по договори.

Това е мярка, с която ефективно се защитава фискалната позиция и се оптимизира процесът по събиране на бюджетните приходи от мита, данъци, задължителни осигурителни вноски и други публични вземания, събирани от двете приходни агенции.

Чрез тази мярка плащанията по договори с изпълнители от разпоредители с бюджет (министерства, агенции, общини и др.), които са платци по тях, следва да бъдат извършвани само след потвърждение от НАП и АМ, че получателите на плащанията нямат публични задължения, а в случаите, когато лицата имат такива - че за съответните публични задължения са наложени обезпечителни мерки по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

С изграждането на автоматизирана информационна система държавата предоставя инструмент в ръцете на разпоредителите с бюджетни средства за бърза проверка и на практика незабавно разплащане с бенефициентите, които нямат задължения към НАП и АМ, пише на сайта на МФ.

Системата е достъпна на интернет страницата на министерството.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Евгения Маринова

Прочетено: 1972