Огромен скандал избухна със стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества, които ЕК следи изкъсо. Почти три месеца след като предишното ръководство на Комисията за финансов надзор одобри избраните одитори, новият състав на регулатора отстрани българското дружество с най-много клиенти - "РСМ България" ООД. КФН е установила "съществена невярна информация" и "неистинни данни" относно автобиографии на чужди експерти, които не подозират, че работят по стрес тестовете.

"РСМ България" бе избрана да прегледа активите на 15 застрахователни компании и три частни пенсионни дружества (от общо девет). Още при избора се появиха съмнения около капацитета на одитора, но управителят Изабела Джалъзова уверяваше, че компанията има ресурс да поеме работата. Тя трябваше да отбива и атаки, че фирмата е подбила цените на други утвърдени имена в бранша, както и въпроси дали не е в роднинска връзка с тогавашния зам.-шеф на КФН Ангел Джалъзов, което би било конфликт на интереси. "Съпругът ми е печатар. Нямам кръвна връзка с Джалъзов, познаваме се само служебно покрай клиенти", каза тогава шефката на "РСМ България" пред "Капитал".

Новото ръководство на КФН начело с бившия зам.-министър на финансите Карина Караиванова се е усъмнило в одитора и е назначило проверка. "Разкрихме, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти. Редица международни партньори, които са били подадени като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи, и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни", казват от финансовия надзор.

До 12 септември потърпевшите застрахователни и пенсионни компании трябва да изберат нови одитори. Проверката им започва отначало и заради това срокът за крайните резултати е удължен отново - от 15 октомври до 30 ноември.

"РСМ България" ще извърши вътрешна проверка. Категорично отхвърляме обвиненията. Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора. Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН не са искани от нас допълнителни документи", казаха снощи в официална позиция от компанията.



ОПИТ

"РСМ България" участва и в стрес тестовете на банките, като направи преглед на активите на една институция, но БНБ не е съобщавала за нередности в работата му.

Прочетено: 9424