Министерският съвет прие отчет за напредъка в изпълнението на Плана за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите

Планът включва общо 118 мерки. Според получената към 15 август информация в Министерството на финансите, седем мерки са изпълнени, 80 мерки са в процес на изпълнение, а по 31 мерки изпълнението все още не е започнало. 

Изпълнените мерки са свързани с приети промени в Закона за нормативните актове и в Закона за професионалното образование и обучение. Освен това е налице опростяване на документацията по отношение на системите за самоконтрол на фирми в хранителния бранш, разширяване на каналите за достъп до административни услуги на Агенцията по вписванията, създаване на единни правила за извършване на оценка на риска за здравето на работещите на работните им места чрез разработване на единна методика и др. 

Според отговорните за изпълнението на Плана ведомства, по-голямата част от мерките са в процес на изпълнение, но за част от тях съществува риск от забавяне спрямо предварително определените срокове. Мерките, за които е идентифициран риск от неизпълнение, също са отбелязани в отчета. Отговорните административни структури следва да положат всички усилия за изпълнението им, а в случаите, в които е налице риск от забавяне, са необходими допълнителни усилия за наваксване на изоставането. 

Приемането на отчета е част от изградения механизъм за наблюдение на изпълнението на набелязаните мерки от страна на правителството. Изпълнението на мерките ще допринесе за преодоляване на основните пречки пред инвестициите на бизнеса и провеждането на нужните реформи, необходими за подобряване на бизнес средата в страната.

Прочетено: 500