86,26% от всички 10 446 подадени проектни предложения по всички оперативни програми на настоящия програмен период за европейско финансиране са постъпили електронно, предаде БГНЕС.

Тези данни са посочени в Междинен доклад за управление на средствата от ЕС за стария и настоящия програмен период, който е приет преди десет дни от ресорната парламентарна комисия. От доклада става ясно още, че по-голяма част от Управляващите органи на различните оперативни програми изразяват загриженост заради забавяне при изпълнение на проектите от програмен период 2014-2020 година.

Реалното усвояване на европейските средства ще стартира едва през следващата година и ще продължи през 2018 г., когато обаче Европейската комисия ще извърши преглед на изпълнението на програмите и може да се стигне до намаляване на разполагаемите бюджети, ако се констатира забавяне.

Очакванията са програмите към 31 декември да бъдат договорени 29% от средствата през настоящия програмен период, а разплатени да бъдат 7% от разполагаемия бюджет. Към момента се забелязва известно забавяне в изпълнението на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” и Управляващият орган счита за необходимо до края на 2016 г. бенефициентите да подадат всички формуляри за кандидатстване.  

Прочетено: 317