С писмо до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси БСК предлага да бъде прието изменение на Закона за митниците, с което да отпадне изискването лицата, издаващи сертификати за непреференциален произход на стоки, да притежават акредитация от компетентна международна организация, както и да бъде предвиден преходен период за влизане в сила на останалите изисквания на чл. 16з (обн., ДВ, бр. 58/2016.

В писмото се отбелязва, че в изпълнение на своите функции за подпомагане на членовете си, БСК съдейства на българските предприятия за осъществяване на експорт на тяхната продукция с консултации, разкриване на нови пазари и намиране на партньори. Камарата от 18 години издава непреференциални сертификати за удостоверяване на произход на стоките.

Тази дейност се осъществява в съответствие с:

  • Правилата на Световната митническа организация;
  • Споразумението относно правилата за произход на Световната търговска организация;
  • Действащите до 20.04.2016 г. Регламенти 2913/92 и 2454/93 на ЕС и влезлите в сила от 1 май 2016 г. нови Регламенти на ЕС 952/2013, 2015/2446 и 2015/2447;
  • Закона за митниците и Правилника за неговото прилагане;
  • Устава на БСК и практиката на търговските и стопански камари и индустриални съюзи по света.

Съгласно международната практика, БСК е предоставила на компетентните органи в повече от 50 държави, както и на Консулския отдел на МВнР образци от подписите и печатите на лицата, упълномощени да заверяват сертификати за произход.

От 1998 г. до настоящия момент от името на БСК са издадени над 170 000 сертификата, съобразно изискванията на приложимите национални и международни търговски правила и обичаи. Сертификатите се облепват с таксови марки, за отпечатването на които камарата има съответните разрешения от страна на Министерството на финансите. Разрешенията периодично се подновяват.

В същия период БСК многократно е съдействала на Агенция „Митници“ за установяването на автентичността на сертификати за произход по искане на чуждестранни митнически власти.

БСК счита, че регламентираното в Закона за митниците разрешение от министъра на финансите за издаване на сертификати за непреференциален произход на стоки от определено лице е обосновано и съответства на международната практика. Камарата е подала своето заявление със съответните документи, съобразно законовите изисквания, и се надяваме дейността ни в тази област да продължи в бъдеще. Изискването за разрешение обаче влиза в сила незабавно, с обнародването на закона, без да е предвиден период в преходните и заключителни разпоредби, позволяващ да се спази технологията по комплектоване и подаване на документите, тяхното разглеждане и произнасяне на министъра на финансите.

Сериозни затруднения създава изпълнението на изискването лицето, издаващо непреференциални сертификати за произход, да притежава и акредитация от компетентни международни организации. Позволяваме си да отбележим, че този текст в чл. 16з от ЗМ беше предложен за първи път на второ четене в пленарна зала на НС/ и приет като редакционна поправка, въпреки че по същността си е допълнение на текста, което внася ново съдържание и включва ново изискване за осъществяване на дейност. В закона не се посочва кои са компетентните международни организации и каква акредитация трябва да извършват те. Нашите проучвания на международните организации в областта на търговията в Европа не установиха организации, акредитиращи такъв вид дейност. Изключение прави Международната търговска палата – Световна федерация на палатите, която е учредила от 2014 г. международна верига от свои членове, издаващи сертификати за произход, като механизъм за утвърждаване на най-добрите практики и съответните национални процедури. БСК още в началото на август 2016 г. се обърна към Международната търговска палата и получи отговор, че БСК не може да бъде акредитирана от тях, тъй като веригата е създадена, за да обслужва единствено търговски палати.

Горните текстове правят невъзможно стриктното спазване на закона от лицата, възнамеряващи да осъществяват дейност по чл. 16з от ЗМ. Това рефлектира неблагоприятно и заплашва да блокира дейността на търговците, осъществяващи износ на стоки, които трябва да бъдат придружени от сертификати за непреференциален произход.

Прочетено: 1855