Нова ТВ, "Събуди се!", 29 октомври 2016 г.

В сряда Министерството на финансите представи проекта на държавния бюджет за следващата година и прогнозата за развитието на икономиката до 2019-а. 

„Бюджетът за 2017 г. е тотално централизиран, въпреки всички политически приказки, че ще е децентрализиран и ще бъде дадена финансова свобода на общините. Няма такова нещо и в този бюджет. Той е силно разходно ориентиран, с нисък планиран ръст от 2,6%. Тоест ние не се доближаваме до средното ниво на централните и източни европейски страни”, коментира в „Събуди се” изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. „Няма да настигнем другите страни, а ще се отдалечаваме от тях и по доходи, и по всичко. За да имаме доходи, трябва да имаме първо производство”, на мнение е той.

„За мен този бюджет ще събере повече пари в хазната с около 2 милиарда повече от тази, без да се увеличават данъците. С едно изключение – увеличението на осигурителната вноска”, заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Добрата новина е, че в средното образование се гарантира увеличението с 10% на заплатите на учителите”, смята той. За защитени детски градини, безплатен ученически транспорт и поддръжка на автобусите Финансовото министерство предвижда над 30 млн. лв. Парите за нови учебници за I, II, V и VI клас през 2017-а ще бъдат 10,3 млн. лв. За стипендии на студентите държавата ще отпусне допълнително 3 млн. лв., а 5 млн. лв. отгоре ще получи Българската академия на науките за по-високи заплати на учените.

Прочетено: 3294