Агенция по геодезия, картография и кадастър предоставя на гражданите нови електронни услуги чрез иновативния единен геопортал - Кадастрално-административна информационна система. Модерното технологично решение е внедрено от водещата българска геоинформационна компания Мапекс в рамките на мащабен проект по интеграция на регистрите на Агенцията. Гражданите вече могат да подават много по-бързо и сигурно заявления за справки свързани с кадастър, Геокартфонд, правоспособност, възражения срещу приети и не влезли в сила кадастрални карти.

„Радваме се, че успяхме да реализираме заедно с Агенцията по геодезия, картография и кадастър този изключително значим проект за гражданите. Благодарение на новия портал, всеки ще има по-бърз и удобен достъп до необходимата информация. В съвременния свят от изключителна важност е всяка една институция и организация да може да предоставя необходимите услуги по възможно най-удобния и лесен за потребителите начин.“, каза Александър Лазаров, изпълнителен директор на Мапекс.

За шест месеца Мапекс свърза новия портал с географските информационни системи на Агенцията - Софтуер за управление на данните от електронния архив, Информационна система за специализирана карта на черноморското крайбрежие и Интегрирана информационна система за кадастър и имотен регистър. В рамките на проекта компанията интегрира в новата платформа кадастралния регистър и кадастрална карта на Агенцията, регистър Геокартфонд и специализираните регистри за морските плажове, брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени в имоти - държавна собственост, извън границите на населените места, прилежащите на морето крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони, пясъчни дюни, острови, включително и такива създадени в резултат на човешка дейност.

Новата Кадастрално-административна информационна система предоставя на гражданите актуална информация от интегрираните регистри на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Всеки потребител вече може по електронен път да заяви извадка на едромащабни топографски карти, стар кадастрален или комасационен план на земеделски земи или кадастрален и регулационен план на населено място, информация за налични данни, да разгледа Кадастралната карта и кадастралните регистри.

Прочетено: 828