На 26.10. 2016 година се проведе Второто общо събрание на Българската асоциация по пест контрол.

Специални гости на мероприятието, бяха колегите от Италианската асоциация по пест контрол  A.N.I.D. Делегацията се състоеше от  11 представители на  пест  контрол бранша, производители и дистрибутори. Те бяха в България  по покана на Управителния съвет на БАПК, като целта  на посещението е  взаимодействие и обмяна на опит. Конференцията се  отличи с  приятелска атмосфера и сериозно отношение, обстановка нормална за комуникацията между специалисти. Заседанието беше открито  от Председателя на УС на БАПК  Константин Тодоров и стартира  само с членовете на БАПК,  които обсъждаха и решаваха вътрешни въпроси. По-късно се присъединиха и ANID.

В продължение на часове, бяха обсъдени важни въпроси засягащи ПЕСТ контрола в двете страни ( България и Италия), обмениха се контакти и бяха уговорени бъдещи планове,  за взаимодействие между двете асоциации.  Управителят на  българската асоциация приветства гостите  и  като жест на добра воля,  им дари специално приготвени за тях подаръчни пакети. 

Гостите от Италия отговориха на всички приготвени към тях въпроси, като основни бяха процедури и законодателна система, или взаимодействието и контрола на държавните институции в пест  контрол бранша, процедури и начини на действие в специфични ситуации. Стана ясно, че в Италия се обръща голямо внимание върху екологията и хуманното отношение към вредителите.

За италианските ни колеги, професионализмът  е най-важния ориентир и отправна точка в дейността им. За целта са защитили европейски стандарт 20990 за обучение на пест оператори и издават съответно документ, който удостоверява, че притежателят му може да извършва професионални ДДД дейности. Видя се, че имаме какво да се учим едни от други.

Срещата беше много ползотворна и за двете страни  и се стигна до извода, че няма да е последна. Българската асоциация получи покана, за посещение в Италия на световно изложение организирано от АНИД.

Прочетено: 1098