Последните години бяха времена на динамични законодателни промени в областта на одита, произтичащи от одит реформата в Европейския съюз и издадените Директива 2014/56/ЕС (изменя и допълва Директива 2006/43/ЕС) и Регламент (ЕС) 537/2014 г., които са транспонирани в новия Закон за независимия финансов одит (ЗНФО), приет в края на 2016 г., както и от настъпилите промени в Международните одиторски стандарти (МОС) за 2016 г.

Всички тези промени доведоха до въвеждането на един нов одиторски доклад с изцяло изменена структура и значително разширено съдържание. Този нов модел трябва да бъде приложен от регистрираните одитори в България за първи път сега, при издаването на одиторски доклади върху финансовите отчети за финансовата 2016 г.

Одиторският доклад е ключовият резултат и краен продукт от извършената работа на одиторите, чрез който се адресират техните най-важни заключения в отговор на изискванията и очакванията на инвеститорите, регулаторите и всички други потребители на финансови отчети. Вярваме, че новият модел е повече информативен и полезен за тях. Същевременно, той съдържа и множество особености, за които е необходимо потребителите на одиторските доклади да получат предварително адекватно разбиране, за да могат правилно да извличат и оценяват информацията, посочена от одиторите в тях. Затова

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) предприе кампания по популяризиране на промените в одиторските доклади сред работодателските организации и регулаторите. Към настоящата публикация е приложена презентация, очертаваща основни положения и изменения в одиторския доклад и комуникацията от страна на одитора с ръководството.

Също така, информираме, че към ИДЕС е формирана постоянно действаща работна група (РГ), която е разработила документ „Указания за нови разширени одиторски доклади и комуникация от страна на одитора”, утвърдени в края на м. ноември 2016 г. РГ ще има за задача и цел да наблюдава одиторската практика и да изследва положителните и отрицателните страни, както и установени проблеми в тази област както от страна на одиторите, така и от страна на одитираните предприятия и регулаторите.  

Изразяваме благодарността си към национално представителните работодателски организации за подкрепата и партньорството в тази инициатива и широката информационна платформа, която ни предоставят посредством разпространяването на това изложение сред членовете си. Също така ще бъдем благодарни, ако получим и обратна връзка по всякакви открити въпроси и проблеми относно разширените докладвания на регистрираните одитори в България. 

За контакт: Валя Йорданова, valia.iordanova@afa.bg, тел. 02/9 500 777, 0888 317 743.

БОЙКО КОСТОВ, председател на ИДЕС

ВАЛЯ ЙОРДАНОВА, зам.-председател на УС на ИДЕС

ВЕЛИН ФИЛИПОВ,  зам.-председател на УС на ИДЕС

Прочетено: 1179