Приходната агенция напомни, че остават две седмици за ползването на отстъпка в плащането на данъците от гражданите и фирмите, ако декларират по електронен път доходите си до края на март.

С 5 процента се намалява данъкът за довнасяне от физическите лица, внесли годишната си данъчна декларация по електронен път. Лимитът на отстъпката е 1000 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък.

Досега 11 хиляди физически лица са заявили ползването на отстъпката от 5%. Общо подадените декларации от граждани в цялата страна са 90 000.

Фирмите, подали декларациите си до 31 март, ще ползват приспадане на данъците от 1 процент, но също не повече от 1000 лв. Тази отстъпка обаче е валидна, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за обявяване на приходите, който също е 31 март 2017 г.

От Националната агенция по приходите (НАП) напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден).

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.

Прочетено: 606