В окончателния доклад на Европейската комисия във връзка с отрасловото проучване на електронната търговия се посочват търговски практики, които могат да ограничат конкуренцията. Това позволява на Комисията да прилага целенасочено антитръстовите правила на ЕС на пазарите за електронна търговия и вече подтикна определени дружества да преразгледат своите практики.

Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Дадени практики на дружества на пазарите за електронна търговия могат да ограничават конкуренцията, като неоснователно ограничават разпространението на продукти в целия ЕС. В нашия доклад това се потвърждава. Тези ограничения могат да стесняват избора на потребителите и да са пречка за по-ниски цени онлайн. Същевременно отчитаме, че е необходимо да се намери баланс между интересите на онлайн търговците и на традиционните търговци на дребно. Всичко това трябва да бъде от полза за потребителите. Нашите констатации ни помагат за целенасоченото прилагане на пазарите за електронна търговия на правилата конкуренция на ЕС“.

Една от основните цели на стратегията на Комисията за цифровия единен пазар е да се осигури по-добър достъп на потребителите и предприятията до стоки и услуги. Отрасловото проучване допълва законодателните предложения на Комисията в това отношение. То имаше за цел да даде възможност на Комисията да установи евентуални проблеми за конкуренцията на европейските пазари за електронна търговия.

Повече информация ще намерите ТУК 

Докладът ще намерите тук.

__________________

Комисията призовава за бързо приемане на ключовите предложения в сферата на цифровия единен пазар

Европейската комисия публикува междинния преглед на стратегията за цифровия единен пазар, в който прави преглед на постигнатия напредък, призовава съзаконодателите към бързи действия по вече внесените предложения и очертава плановете за по-нататъшни действия по онлайн платформите, икономиката, основана на данни, и киберсигурността.

Андрус Ансип, заместник-председателят на Комисията, отговарящ за цифровия единен пазар, заяви: Комисията изпълни обещанието си и представи всички основни инициативи за изграждането на единния цифров пазар. Сега е ред на Европейския парламент и на държавите членки да приемат тези предложения възможно най-бързо, за да се активизират бизнесът и иновациите и да се разкрият нови работни места в цяла Европа. Възнамеряваме след две години да актуализираме стратегията си, за да отчетем новите предизвикателства и технологии. Необходимо е инфраструктурата, гарантираща киберсигурността, да обхване всички части на ЕС, за да може всеки и навсякъде да се ползва безопасно от предимствата на високоскоростната връзка. Вече имаме договорени солидни правила на ЕС за защита на личните данни — сега трябва да направим необходимото, за да могат неличните данни да се обменят свободно, така че да имаме свързани с интернет автомобили и услуги на електронното здравеопазване. Нуждаем се от високопроизводителни изчислителни технологии, но и от работна сила с добри цифрови умения, за да извлечем максимални ползи от икономиката, основана на данни. Всяка от тези области е от основно значение за цифровото бъдеще на Европа.

По данни от обявеното също днес ново проучване Евробарометър две трети от европейците са на мнение, че използването на най-новите цифрови технологии оказва положително въздействие върху обществото, икономиката и техния собствен живот. Повечето от отговорилите очакват ЕС, държавите членки и предприятията да предприемат действия, за да се справят с проблемите, които поражда цифровизацията (например въздействието върху работните места и нуждата от по-добри цифрови умения).

Повече информация ще намерите ТУК и ТУК

 

Прочетено: 968