Със своите 0,7 процента инфлация за август България изостава над два пъти от средните стойности за ЕС. Страната ни е на пета позиция в долната част на таблицата, като пред нас с по-ниска инфлация са Румъния и Гърция (с по 0,6%), Кипър (0,5%) и Ирландия (0,4%). Това стана ясно от публикуваните днес ревизирани данни от статистическата служба на ЕС „Евростат".

Според статистиката, лидери с най-висока инфлация са Латвия (3,2 на сто), Естония (4,2 на сто) и Литва (4,6 на сто).

През август инексът на потребителските цени в еврозоната е 1,5 на сто (спрямо август 2016 г.), а месечната нараства с 0,2 процентни пункта (през юли е отчетена 1,3-процента инфлация). За целия Европейски съюз годишната инфлация е 1,7 процента, а месечната е нараснала също с 0,2 процентни пункта (през юли е отчетена 1,5-процентна инфлация). Въпреки че ревезираните данни представляват най-силното нарастване на потребителските цени след април, когато те се повишиха с 1.9%, инфлацията в еврозоната през август остава далеч под целевото ниво, определено от Европейската централна банка (ЕЦБ) за малко под 2 процента.

Основен двигател за инфлацията през август в ЕС са енергийните цени. които се повишават на годишна база с 4,0% след техен растеж с 2,2% през юли, докато цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, както и тези на услугите нарастват за трети пореден месец съответно с 1,4 и и с 1.6 процента.

В същото време основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повишава за втори пореден месец с 1.2% спрямо година по-рано. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Публикуваната неотдавна прогноза на ЕЦБ бе за инфлация под 1 процент в края на годината за еврозоната. Освен това, се очаква инфлацията в страните от валутния съюз да спадне до 0.9% през първото тримесечие на 2018 година.

Прочетено: 1008