Млечните продукти ще поскъпнат заради недостига на мляко в ЕС, прогнозират от Асоциацията на млекопреработвателите. Днес те се срещнаха с министъра на земеделието Румен Порожанов и фермери в Луковит на втория национален събор „Млечния път на България през вековете“. Трите страни обсъдиха проблемите в бранша и дегустираха продукти от местни производители. 

Два пъти са намалели производителите на мляко за последните 10 години. Във фермата на Владимир Матев отглеждат 100 крави. За разрастване на бизнеса не може да се говори, казва производителят.

 Владимир Матев – фермер, село Горан:

„Преди години, когато работеха фабриките ни, имахме възможност да заделяме пари, да реинвестираме в машини и съоръжения и да се развиваме. Сега последните две години много се сви пазарът, явно българинът няма пари, особено в провинцията. Започваме да работим на кредит.“

От Асоциацията на млекопреработвателите предлагат промяна на политиката за подпомагане и засилена проверка на Агенцията по безопасност на храните във всички ферми. Само така според тях ще се намали сивият сектор при продажбата на мляко, който е близо 50%

Димитър Зоров – председател на Асоциацията на млекопреработвателите:
"Ние сме започнали първата стъпка и с новото ръководство на МЗХГ се работи в правилната посока, а именно "обвързаното субсидиране". По обвързаното субсидиране се изискват доказване на реализирана продукция от фермерите."

От бранша отчитат и все по-голям недостиг на работещи в производството.

Какво търсят хората, които идват да работят при Вас?

Иван Красимиров – фермер:
"Финансови средства главно, но не ги интересува дали с работата, която изпълняват, дали оправдават тези средства, които получават." 

Въпреки че тази година парите от ЕС за схема „Училищно мляко“ са два пъти повече, броят на фермерите, които кандидатстват, намалява.

Живко Живков – Държавен фонд „Земеделие“: 
"От 11-и до 21-ви септември са подадени общо 163 заявления. 8 са от производители, останалите са от търговци. За жалост, на този етап за това класиране ефектът не се получи очакваното." 

Проблем с производството на мляко има в целия ЕС, а цените на млечните продукти не спират да се повишават.

Ако миналата година се говореше за свръхпроизводство, то тази става въпрос за недостиг на мляко. 

Подкрепа производителите намират в събори като този в Луковит, както и кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“.

Румен Порожанов – министър на земеделието и храните:
„За съжаление имаме голяма млечна промишленост, не може изцяло да бъде обхванато всичко, но най-вече хората, които са от региона. Вие ще видите много производители, които са на място. Това е популяризиране на българската продукция и на качеството на българския продукт.“

Екатерина Генова – Директор на дирекция „БНТ Свят и региони“:
„Мленият път на България“, който днес беше открит за втори път, всъщност минава през екрана на БНТ 2 и достига до всички семейства и всички зрители, за да убедим, че българските продукти са качествени, произведени по съответните технологии и стандарти.“ 

Повече вижте във ВЕДЕОТО

 

Прочетено: 1560