Европейската комисия забрани налагането на допълнителните такси в рамките на ЕС при извършвания на плащания от потребителите, онлайн и в магазина, с дебитни и кредитни карти.

Според новите правила, когато правите трансгранично плащане в евро в границите на Европейския съюз, вашата банка няма да има право да ви таксува повече, отколкото би ви взела за еквивалентна трансакция във вашата страна. Това правило е в сила и за банките, които са в страни извън еврозоната, но са част от ЕС.

Забраната ще се прилага в случаи на прехвърляния между банкови сметки и различни страни-членки на ЕС; тегления от банкомат в страни-членки на ЕС; плащания с дебитна или кредитна карта в ЕС; директни дебитни трансакции.

Ако вашата банка, например, ви таксува с 1 евро при всяко теглене на пари от банкомат на друга банка в родината ви, то тя ще ви таксува със същата сума при теглене в друга държава в ЕС.

Такси за използване на банкова карта

При плащане със своята кредитна или дебитна карта в ЕС, търговците и банките вече не могат да ви налагат допълнителна такса, само защото сте използвали определена карта. Това правило се прилага за всички покупки с карта, направени в родината ви или друга държава от ЕС.

Бизнес и корпоративните кредитни карти, при които работодателят ви е таксуван вместо вас, не попадат под правилата на ЕС за платежните услуги, и може да бъдете таксуван допълнително за тяхното използване.

Трябва да имате предвид, че ако извършвате плащане в друга държава с европейска валута различна от еврото, може да ви бъде наложена такса от картодържателя за обмяната на валутата.

Измами с карти и плащания

В ЕС има ограничение за размера на таксата, която може да ви бъде поискана ако бъдете измамени, например без разрешение ви бъдат изтеглени пари от вашата карта или банкова сметка. Във всички случаи, може да ви поискат да платите максимално 50 евро.

Блокирани средства по картата

Когато правите резервация, може да ви поискат данните на картата. Търговецът може да поиска още да блокира определена сума по картата. Това означава, че той резервира част от кредитния ви лимит или баланса по сметката, за да покрие евентуални допълнителни разходи. За целта трябва да бъдете информирани от търговеца и да дадете своето съгласие това да стане. Когато извършите реално плащането към него, банката трябва незабавно да освободи блокираната сума по кредитната карта.  

Прочетено: 1668